Гірка Дума: як українців змушують голосувати за «Єдину Росію»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Комітет Європарламенту із закордонних справ запропонував Євросоюзу підготуватися до невизнання результатів виборів до Держдуми РФ, якщо Брюссель визнає, що вони були проведені з порушеннями міжнародних норм. Вибори до російського парламенту почалися 17 вересня і триватимуть три дні – до 19 вересня включно. Рекомендації Європарламенту викликали жорстку реакцію з боку РФ. У Кремлі закликали спочатку зафіксувати порушення, а вже потім робити висновки. Але вже зараз зрозуміло, що у європейців буде багато причин для того, щоб не визнавати легітимність російських виборів до Держдуми.

Нещодавно комітет Європарламенту із закордонних справ запропонував ЄС підготуватися до невизнання результатів виборів у Держдуму, якщо Брюссель визнає, що вони були проведені з порушеннями. Текст документа схвалений 56 членами комітету і має рекомендаційний характер. Проте він уже викликав жорстку реакцію з боку Росії.

Зокрема, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова назвала пропозиції Європарламенту «аномалією». «...Спочатку відбувається порушення законодавства або міжнародного права, потім фіксація порушення внутрішнього законодавства, а вже потім йде оцінка і після цього висновки. Тут же все навпаки. Спочатку йде висновок, що ЄС повинен бути готовий відмовитися (від визнання виборів до Держдуми), а потім передбачуваний факт», – пояснила свою думку пані Захарова.

Попри заклики російської сторони «не ставити воза попереду коня», вже зараз зрозуміло, що в європейців буде маса причин для того, щоб поставити під сумнів легітимність російських виборів. І справа навіть не в тому, що Кремль ґрунтовно зачистив електоральне поле в РФ, доклавши усіх зусиль для того, щоб позбавити керівну партію «Єдина Росія» політичної конкуренції. Справа в самих методах проведення виборчої кампанії.

По-перше, вибори до Держдуми проходять на території окупованого Криму, який Росія вважає «своїм». Жителі півострова мають російські паспорти, а значить у розумінні Москви немає жодних проблем у тому, щоб проводити в Криму і Севастополі передвиборчу агітацію і залучати кримчан до голосування. Однак юридично, з точки зору міжнародного права, Крим є територією України, а тому результати голосування в Криму можуть бути поставлені під сумнів.

По-друге, керівна партія «Єдина Росія» зараз відчуває істотне падіння рейтингу. За даними російських соціологів, проголосувати за партію Володимира Путіна готові 27-28% виборців, хоча в Кремлі хотіли би бачити, як мінімум, 40% підтримки. Для зміцнення рейтингу, який похитнувся, використовуються різні методи – від зачистки електорального поля, до спроби знайти голоси «на стороні».

Таким «резервом» виявилися окуповані райони Донецької і Луганської областей. Як відомо, РФ офіційно визнає ОРДЛО частиною України і готова (принаймні на словах) повернути ці території, якщо Київ виконає низку умов, викладених у Мінських угодах. Але на практиці, понад 600 тисяч жителів ОРДЛО вже мають російські паспорти, а значить у Кремлі також вирішили залучити їх до голосування на своїх виборах.

Робиться це досить хитро. Зокрема, так звана «влада ДНР» організувала на 17-19 вересня 825 автобусних і 12 залізничних маршрутів в Ростовську область, де змогли б проголосувати новоспечені «громадяни Росії». Так званих «бюджетників» вивозять централізовано з суворим розпорядженням голосувати тільки за «Єдину Росію». Жодних інших альтернатив крім ЄдРа для жителів «ДНР» просто не існує.

Можна не сумніватися в тому, що «Єдина Росія» є практично безальтернативним варіантом і для жителів Криму. Там теж вельми наполегливо вимагають від людей «виконати свій громадянський обов'язок», в деяких випадках навіть вимагаючи підтвердити факт голосування.

Саме таким чином «Єдина Росія» планує накрутити собі кілька сотень тисяч голосів, однак залучення громадян з окупованих територій навряд чи дозволить вважати цей результат об'єктивним.

З цієї причини Україна вже висловила протест щодо проведення виборів до Держдуми на території Криму, а також Луганської і Донецької областей та примусового залучення до них українців. У зв'язку з цим МЗС України закликало посилити міжнародний тиск на Кремль і розширити санкції проти Росії.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: