МОЗ веде перемовини про випуск мРНК-вакцини на території України

Читать на русском
В Україні можуть розпочати виробництво не тільки вакцини CoronaVac, але і мРНК-вакцини – МОЗ веде відповідні переговори.
Слово і діло

Міністерство охорони здоров’я веде перемовини про випуск мРНК-вакцини від коронавірусу на території України (сьогодні проти COVID-19 таких застосовується дві – Pfizer/BioNtech та Moderna – ред.).

Про це в інтерв’ю «Слово і діло» розповів голова МОЗ Віктор Ляшко.

Нагадаємо, місцева влада Харкова повідомила, що у 2022 році підприємство «Лекхім» почне виробництво вакцини CoronaVac. «У подальшому в нас є домовленості на локалізацію інших вакцин і ведемо перемовини про випуск мРНК вакцини на території України. До кінця цього року ми будемо мати чітке розуміння, як ці всі процеси налагодити», – повідомив Ляшко.

Також, за словами Ляшка, МОЗ підготувало проєкт перших ста лікарських засобів, повний цикл виробництва яких хочуть забезпечити на території України. Йдеться, передусім, про антибіотики та імунобіологічні препарати.

«Цього тижня ми поїдемо ще до одного виробника, який виробляє препарати для лікування супутніх станів під час коронавірусних хвороб. І все це ми пропрацьовуємо для того, щоб український бізнес був готовий не тільки виробляти препарати із сировини, – яку привозять з Індії, Китаю чи з інших країн світу, – а й готовий синтезувати ці речовини тут, на території України, виробляти тут, на території України. Щоб потім був закритий цикл і можна було навіть експортувати ці продукти», – розповів міністр.

Що стосується виробництва вакцини на базі «Лекхіму», то його проінвестував бізнес. «Бізнес готовий сам інвестувати у власне виробництво і забезпечувати повну локалізацію цього виробництва на території України, якщо в них буде гарантоване державне замовлення. Ми хочемо зробити в медицині аналог державного оборонного замовлення, коли є довгострокові контракти на вітчизняного виробника: за прозорими цінами, але на довгий період часу. Щойно закон буде проголосований у Верховній раді, ми запускаємо цей процес», – додав голова МОЗ.

Нагадаємо, у серпні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в Україні створять біокластер, в якому вироблятимуть вакцини та тест-системи для діагностики інфекційних хвороб.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: