В Україні у вакцини AstraZeneca незабаром закінчується термін придатності – KSE

Читать на русском
В Україні можуть не встигнути використати всі дози вакцин від AstraZeneca до кінця терміну їх придатності.
фото REUTERS

В Україні можуть не встигнути використати всі дози вакцин від AstraZeneca до кінця терміну їх придатності у жовтні і листопаді.

Такий прогноз озвучив керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганіченко під час онлайн-брифінгу у вівторок, 14 вересня, передає УНІАН.

Морозиво або тюремний строк: як країни мотивують населення вакцинуватисяУ США і Гонконгу серед вакцинованих проводять лотереї, в Росії – роздають морозиво. На Філіппінах за відмову робити щеплення погрожують в'язницею.

«Зараз постає питання, чи встигне Україна використовувати наявні вакцини до кінця терміну їх придатності. Зокрема, поки залишаються не використаними близько 3 млн доз вакцини AstraZeneca з терміном придатності до кінця жовтня і кінця листопада», - розповів він.

За словами Ганіченка, при поточних темпах щеплення цією вакциною - близько 10 тис. доз на добу - з кожним днем ​​зростає ризик того, що вакцина не буде використана повністю.

Щоб вся вакцина не зіпсувалася, експерти рекомендують збільшити темпи її використання у 5 разів і робити мінімум по 45 тис. щеплень на добу вакциною від AstraZeneca, в тому числі і на вихідних.

Також в KSE рекомендують поділитися саме цією вакциною з іншими країнами, які активно використовують препарат або мають низький рівень вакцинації.

Ще один варіант, за словами Ганіченка, змішувати вакцини: Вводити першу дозу AstraZeneca, а другу Pfizer або Moderna (поширена практика серед країн ЄС) або вводити першу дозу вакцини від компанії Sinovac, а другу - AstraZeneca (основна стратегія вакцинації Таїланду, де другою дозою Sinovac більше не роблять щеплення).

Нагадаємо, сьогодні в Кабміні пояснили, чому всім потрібно встигнути пройти повну вакцинацію до кінця цього року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: