«Ресурсний» законопроєкт: до другого читання комітет ВР врахував 8 важливих змін

Читать на русском
Податковий Комітет Верховної ради почав розгляд законопроєкту 5600 у другому читанні. З 11 тисяч правок вже врахували вісім.
Ярослав Железнякgoloszmin.org

Податковий комітет Верховної ради почав розгляд законопроєкту №5600 у другому читанні. До закону подано понад 11 тисяч поправок, деякі з них вже розглянули і ухвалили щодо них рішення.

Про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк у понеділок, 13 вересня, в Facebook і Telegram.

Зміни до Податкового кодексу: що пропонує МінфінКабмін 12 травня затвердив проєкт податкової реформи. Що вона передбачає – на інфографіці Слово і діло.

Він уточнив, що до законопроєкту №5600 про внесення змін до Податкового кодексу («ресурсний») подали 11 319 поправок. Сьогодні профільний комітет провів перше засідання. Деякі пропозиції були враховані. Зокрема:

  • Прибрано оподаткування ПДВ операцій із постачання житла (крім першого постачання) – та норма, яка б потягнула за собою подорожчання квартир до 20%.

  • Прибрано оподаткування доходу від продажу с/г продукції, яка вирощена фермерами на земельних ділянках площею понад 0,5 га – норма, яка б торкнулася, наприклад, бабусь, які продають власноруч вирощені овочі-фрукти на ринках. Замість цього введено обов'язок оподаткування при продажі продукції на суму від 12 мінімальних зарплат в рік (зараз це 72 тис грн).

  • Передбачено, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) не визначається для земельних ділянок, які знаходяться в межах населених пунктів. Тобто, громадяни, які мають городи в межах міст/сіл не повинні будуть сплачувати МПЗ.

  • Прибрано збільшення штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних понад 180 днів.-

  • Виключено положення про встановлення додаткових вимог до права на бюджетне відшкодування (вартість переробки не менше, як 8% ціни продажу товару). До першого читання пропонувалася норма, яка передбачала, що право на бюджетне відшкодування не отримують ті, хто просто купив та перепродав продукцію без якоїсь переробки чи удосконалення.

  • Уточнено право стягувати податковий борг ДПС без звернення до суду по всьому податковому боргу, який виник за самостійним декларуванням платника податків. Зараз існує обмеження: податкова може стягнути таким чином борг, по якому сума не менше 5 млн грн та наявна несплата протягом 90 днів. В першому читанні пропонувалося прибрати ці обмеження – тобто дати право податковій стягувати без суду борг на будь-яку суму і навіть з одним днем затримки сплати. До комітету пропонується прибрати тільки обмеження по сумі, а несплату протягом 90 днів пропонується залишити в чинній редакції.

  • Виключено норму, яка дозволила б податківцям заборонити розпоряджатися майном підприємства, якщо перевірка знаходить нібито недоплату податків в бюджет.

  • Прибрано положення про оподаткування земельних ділянок, якими користуються без оформлення правовстановлювальних документів (самозахвати).

Нагадаємо, 1 липня цього року Рада 264 голосами підтримала у першому читанні законопроект №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Представляючи «ресурсний» законопроект в Раді, міністр фінансів Сергій Марченко запевнив, що зміни до Податкового кодексу не позначаться на пересічних громадянах і малому бізнесі, який справно платить податки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: