Литва розширила повноваження військових на кордоні з Білоруссю

Читать на русском
За 2021 рік через кордон Білорусі до Литви прибула безпрецедентна кількість нелегальних мігрантів - понад 4000 осіб.
ukraine.segodnya.ua

Сейм Литви затвердив рішення президента про розширення повноважень військових на кордоні з Білоруссю в умовах надзвичайної ситуації.

Про це повідомляє видання LRT.

Зазначається, що парламент затвердив декрет президента, підписаний ще у серпні, минулої доби, 10 вересня.

Розширення повноважень передбачає, що військові, залучені до патрулювання кордону, юридично можуть давати обов’язкові для виконання вказівки фізичним та юридичним особам, переслідувати і затримувати людей, які ігнорують вказівки, затримувати підозрюваних у скоєнні злочину, зупиняти та оглядати транспортні засоби і людей та вантаж, які в них перебувають, за необхідності застосовувати спецзасоби.

Такі повноваження військовим надаються лише на ділянці кордону та у місцях тимчасового поселення мігрантів, які незаконно перетнули кордон.

Зазначимо, що рішення про розширення повноважень військових має ухвалювати Сейм. Між сесіями парламенту це може зробити президент, але в такому разі наказ має бути затверджений на найближчому засіданні Сейму.

При цьому, за 2021 рік через кордон Білорусі до Литви прибула безпрецедентна кількість нелегальних мігрантів - понад 4000 осіб. Литва у зв’язку з цим оголосила режим надзвичайної ситуації та залучила військових до патрулювання кордону.

Водночас, від напливу мігрантів потерпають також сусідні Латвія та Польща. Країни вважають це гібридною помстою режиму Лукашенка за їхню позицію щодо репресій у Білорусі.

Нагадаємо, що Дмитро Кулеба прокоментував ймовірне поглинання Білорусі Росією.

Також, в ЄС знову порушують питання про єдину міграційну політику.

Окрім цього, Польща запропонувала гуманітарну допомогу мігрантам на кордоні з Білоруссю.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: