Україна скоро перейде в «жовту» зону: кого торкнеться карантин і що буде заборонено

Читать на русском
Україна перейде в жовту зону карантину. Що буде заборонено, як будуть працювати школи і коли оголосять повний локдаун – в матеріалі.
Слово і діло

В Україні з початком осені погіршилася ситуація із захворюваністю на COVID-19. Наприклад, за 8 вересня було зафіксовано більше 3,6 тисяч нових випадків – в останній раз такий показник фіксували ще в травні. Через це вже найближчим часом вся країна перейде з «зеленої» в «жовту» зону карантину – МОЗ подало відповідне клопотання до Кабміну, засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та НС відбудеться на цьому тижні. Які заборони діють в «жовтій» зоні і чи будуть послаблення для вакцинованих – в матеріалі «Слово і діло».

Які обмеження передбачені для «жовтої» зони

У «жовтій» карантинній зоні заборонено:

  • проведення масових заходів за участю понад одну людину на 4 кв. метра площі;

  • заповнювати кінотеатри або зали установ культури більш ніж на 50%;

  • проведення у навчальних закладах масових заходів за участю понад одного класу або в присутності глядачів;

  • робота спортзалів і фітнес-центрів із заповненою більше, ніж одна людина на 10 кв. метрів, в басейні – більше чотирьох осіб на одній доріжці;

  • перебувати в громадських місцях і громадському транспорті без маски;

  • перебувати на вулиці без документів, що засвідчують особу;

  • самовільно залишати місця самоізоляції;

  • перевозити пасажирів у більшій кількості, ніж кількість місць для сидіння (але працювати громадський транспорт буде в звичайному режимі);

  • розміщувати відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані менше, ніж 1,5 метра за сусідніми столиками і більше чотирьох осіб за столом (без урахування дітей);

  • працювати суб'єктам господарювання, які обслуговують відвідувачів, без нанесення спеціального маркування для перебування в черзі, без дотримання маскового режиму серед співробітників;

  • відвідування сторонніми особами закладів та установ соціального захисту.

Крім того, іноземцям та особам без громадянства не можна буде перетинати кордон без страховки, покриває лікування коронавірусу. Щоб перетнути кордон іноземці або особи без громадянства повинні мати негативний результат тесту або документ, що підтверджує вакцинацію.

Як працюватимуть школи в «жовтій» зоні карантину

У «жовтій» зоні працювати в звичайному режимі зможуть школи, в яких вакцинували мінімум 80% персоналу (підходить і одна доза) і менше 50% учнів і персоналу знаходяться на самоізоляції. Якщо норма про вакцинацію не дотримана – доведеться перейти на дистанційне навчання.

При цьому, за даними Міністерства освіти, в Україні вакциновано менше 60% педагогів. Щеплення від коронавірусу зробили:

  • 157 тисяч 598 (однієї і двома дозами) працівників закладів дошкільної освіти (54,2% від загальної кількості);

  • 380 тисяч 722 (однієї і двома дозами) працівника установ загальної середньої освіти (58,2% від загальної кількості);

  • 44 тисячі 617 (однієї і двома дозами) працівників закладів вищої освіти (52,2% від загальної кількості).

У МОЗ рекомендували батькам самим порушувати питання вакцинації педагогів на батьківських зборах або на педагогічних радах. Вводити примусову вакцинацію вчителів не мають наміру.

Детальніше про те, яких карантинних правил повинні дотримуватися в школах і дитсадках, можна прочитати в нашому матеріалі.

Чи будуть вводити привілеї для вакцинованих українців

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що для вакцинованих українців планують ввести деякі привілеї. Для «жовтої» зони буде достатньо однієї дози вакцини, для «червоної» – дві.

«Відповідно до практики європейських країн, а також США, ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованого проти COVID-19 населення до звичного. Тому на цьому тижні ми почали спільно з усіма міністерствами ґрунтовно працювати над змінами в карантинних нормах, щоб дотримуватися балансу між захистом населення від коронавірусу і його благополуччям», – зазначив Ляшко.

Передбачається, що більшість обмежень, передбачених в «жовтій» і «червоній» зоні, не застосовуватимуться в разі, якщо колективи або відвідувачі закладів, будуть вакциновані.

«Наприклад, заклади громадського харчування: зараз у «червоній» зоні вони закриваються, у «жовтій зоні» – обмежується кількість людей, які можуть там перебувати. За новими нормами, які готує МОЗ, вони зможуть працювати навіть у «червоній» зоні, якщо їх співробітники будуть вакциновані на 100%, а також можна буде знімати обмеження на кількість посадкових місць, якщо відвідувачі також будуть вакциновані і зможуть показати QR-код на вході», – розповів головний санітарний лікар Ігор Кузин. Це може стосуватися також спортзалів і кінотеатрів.

Зараз МОЗ розробляє для цього спеціальні внутрішні сертифікати: жовтий (для тих, хто отримав одну дозу вакцини) і зелений (хто отримав дві).

Коли в Україні можуть ввести жорсткий локдаун

У Міністерстві охорони здоров'я вважають, що Україні не вдасться уникнути нового локдауну, зараз обмеження вводять, щоб його відстрочити.

За прогнозом головного санлікаря Кузіна, локдаун в країні буде не раніше листопада: «За тим сценарієм, за яким ми зараз рухаємося, новий локдаун можуть ввести орієнтовно в листопаді».

Найгірше зараз ситуація із захворюваністю на коронавірус в трьох областях – Чернівецькій, Львівській та Вінницькій. Чернівецька область вже рухається до «помаранчевої» зоні карантину.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, чого очікувати від осінньої спалаху коронавірусу.

На нашій інфографіці можна подивитися, які прогнози дають вчені щодо розвитку пандемії коронавірусу восени.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: