Яких карантинних правил повинні дотримуватися в школах і дитсадках

Читать на русском
Яких карантинних правил повинні дотримуватися в дитсадках, чи повинні школярі носити маски, чи можуть батьки заходити в установи освіти – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

В Україні стартував новий навчальний рік, і поки ситуація із захворюваністю на коронавірус більш-менш стабільна, навчальний процес для школярів відбуватиметься в очному форматі, а дитячі садки будуть відкриті. Проте МОЗ затвердило низку протиепідемічних заходів. Детальніше про них – в матеріалі «Слово і діло».

Температурний скринінг і заборона на м'які іграшки: які правила в дитсадках

Працівників дитячих садків повинні пускати на роботу тільки після проведення температурного скринінгу і за наявності маски або респіратора. При цьому засоби індивідуального захисту можна не використовувати під час занять, але обов'язково використовувати під час переміщення по установі та спілкування з колегами.

У разі, якщо у співробітника дитячого садка температура вище 37,2 або є ознаки респіраторного захворювання, до роботи його не допускають.

Діти при вході в заклад проходитимуть температурний скринінг. Дитину з температурою вище 37,2 і ознаками захворювання повинні тимчасово ізолювати в окремому приміщенні. Важливо, щоб у дитини при цьому не виникло тривожних почуттів. Потому приміщення потрібно провітрити, а контактні поверхні продезінфікувати.

Освіта і COVID-19: як навчатимуться школярі та студенти з 1 вересняШколярі з 1 вересня почнуть вчитися в звичайному режимі, далі все залежить від епідеміологічної ситуації в Україні.

Приймати дітей у батьків вранці і передавати ввечері повинні на території установи, але не в будівлі (якщо погана погода, то біля роздягалень, але батьки повинні бути в масках).

На території і на вході закладу дошкільної освіти повинні облаштувати організоване місце для обробки рук антисептиками. Вихователі повинні стежити, як діти це робитимуть. Але основним способом гігієни має бути миття рук з милом.

Усі карантинні заходи для дітей – вимірювання температури, миття рук, оброблення антисептиком тощо – мають відбуватися в ігровій формі.

На період карантину заборонено:

  • використовувати багаторазові тканинні рушники;

  • використовувати м'які іграшки;

  • мати килими в кімнаті з довгим ворсом;

  • заходити всередину приміщення у вуличному взутті;

  • проводити масові заходи і батьківські збори (лише онлайн);

  • запрошувати до закладу творчо-розважальні колективи та інших осіб, які не є його працівниками.

МОЗ також рекомендує розробити адаптивний графік прогулянок, щоб групи дітей не змішувалися.

Яких правил повинні дотримуватися в школах

Головне, що цікавить батьків – чи потрібні маски в школах. Учні початкової школи (1-4 класи) не зобов'язані носити маски ні на уроках, ні на перервах. Школярі 5-11 класів повинні на перервах і в коридорах носити маски, на уроках можна без.

Учителям в ході навчального процесу рекомендують використовувати захисні щитки. Також всіх працівників установи повинні забезпечити засобами індивідуального захисту.

Дистанційне навчання: все про права та обов'язки учнів і вчителівВсе про права та обов’язки учнів, батьків та вчителів під час дистанційного навчання, читайте в матеріалі Слово і діло.

Батькам заходити в школи не рекомендують. Якщо потреба все-таки є, потрібно бути в масці, пройти температурний скринінг і попередньо узгодити свій візит з керівником установи. Без узгодження можуть заходити в школи батьки або супровідники учнів з інвалідністю.

Загальні вимоги в школах:

  • персонал допускається до роботи за наявності засобів індивідуального захисту і після вимірювання температури;

  • працівники з симптомами ГРВІ або температурою вище 37,2 до роботи не допускаються;

  • проведення масових заходів у закритих приміщеннях повинне бути обмежене;

  • медпункти в школах повинні бути оснащені безконтактними термометрами, засобами дезінфекції та антисептиками, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту;

  • на вході в школу повинні бути організовані місця для оброблення рук, також повинні бути інформаційні плакати про правила гігієни;

  • пересування школярів між кабінетами має бути мінімізовано – заняття рекомендують проводити в одному класі;

  • по можливості заняття з деяких предметів можна проводити просто неба;

  • в розкладі варто передбачити можливість різного часу початку і закінчення занять і перерв для різних класів і груп;

  • після кожного заняття клас потрібно провітрювати щонайменше 10 хвилин, наприкінці робочого дня – провести дезінфекцію поверхонь.

Що стосується харчування в школах, то на період карантину заборонено харчування за принципом «шведського столу» з можливістю самообслуговування. В їдальні заборонено сидіти разом більш ніж 4 учням.

Шкільний транспорт повинні дезінфікувати наприкінці кожної зміни, водії і учні мають перебувати в автобусі в масках.

Якщо в учня виявили симптоми коронавірусу

Якщо у школяра виявили симптоми коронавірусу, він повинен надіти маску і бути тимчасово ізольований в спеціально відведеному приміщенні, доки інформують його батьків. Після приміщення потрібно провітрити і дезінфікувати контактні поверхні.

Якщо в одного з учнів підтверджений COVID-19, решта учнів класу повинні піти на самоізоляцію.

Якщо в школі на самоізоляції опинилися понад 50% учнів і персоналу, то заклад має перейти на дистанційне навчання.

Нагадаємо, яких змін очікувати в новому навчальному році, можна прочитати в колонці Олександра Радчука.

Інтерв'ю міністра освіти Сергія Шкарлета «Слово і діло» читайте тут.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: