Антикорупційний суд повернув закордонні паспорти бізнесмену Альперіну

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків.
Вадим Альперін з адвокатамифото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд повернув закордонні паспорти бізнесмену Вадиму Альперіну, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у створенні злочинної організації з метою зловживань на митниці.

Таке рішення 6 вересня ухвалив ВАКС, повідомили «Слово і діло» у САП.

За словами співрозмовників, закордонні паспорти повернули через те, що Альперін втратив українське громадянство і був змушений здати всі українські документи. Відповідно він не може ними скористатися. Також, як сказали в прокуратурі, ізраїльський паспорт підозрюваного був анульований.

Водночас Альперіна зобов'язали до 6 листопада не покидати Україну без дозволу прокурора або детектива НАБУ. Також на нього поклали такі обов'язки: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування із будь-якими особами щодо обставин, викладених у підозрі.

Як відомо, суд взяв Альперіна під варту із заставою в 70 млн грн. Пізніше він вніс цю суму і вийшов із СІЗО під обов'язки. Щоправда пізніше порушив один із них, не здавши на зберігання ізраїльський паспорт, який дозволяв виїзд за кордон. Тому апеляційна палата ВАКС стягнула на користь держави 35 млн грн і збільшила його заставу до 76,6 млн грн. Пізніше суд знову поклав на Альперіна обов'язки.

Нагадаємо, за версією слідства, Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: