ВАКС залишив заарештованими кошти зі справи бізнесмена Альперіна

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і залишив без задоволення клопотання представника приватної компанії про скасування арешту грошових коштів.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд залишив заарештованими кошти приватної компанії «Прогрес-тренд», на які наклали арешт у межах кримінального провадження про зловживання на митниці, організовані одеським бізнесменом Вадимом Альперіним.

Таке рішення 14 липня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, 21 грудня 2019 року антикорупційний суд наклав арешт на майже 111 млн грн компанії «Прогрес-тренд», які перебували у безготівковій формі на рахунку Київської міської митниці Державної фіскальної служби. Цей ранунок відкритий у Головному управління Державної казначейської служби України в Києві.

Представник фірми просив скасувати арешт коштів, оскільки їх нібито незаконно заарештували. Він вказав, що санкція статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем) не передбачає конфіскації майна, а спеціальна конфіскація майна третіх осіб може бути застосована лише за наявності встановлених у судовому порядку обставин обізнаності такої особи про походження незаконності цих грошей. Дотепер повідомлення про підозру посадовим особам компанії не вручалося.

Детектив і прокурор заперечували проти задоволення клопотання. Вони вказали, що арешт цих грошей неодноразово переглядався і залишався без змін, а нових обставин для зняття арешту представник компанії не вказав. Вивчивши клопотання, суддя відмовив у його задоволення і залишив арешт грошей без змін.

Нагадаємо, за версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами. Слідство у цій справі завершили.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: