«Північний потік-2»: в Кабміні розповіли, чого чекають від консультацій з Єврокомісією

Читать на русском
До консультацій щодо Північного потоку-2 потрібно залучити не тільки європейські інститути, але й якнайбільше держав-членів ЄС, вважає Ольга Стефанішина.
Слово і діло

Україна хоче, щоб консультації з Європою щодо «Північного потоку-2» стали початком глобальної дискусії про виклики з безпеки.

В інтерв'ю «Слово і діло» про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в УкраїніЯкі гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.

Стефанішина вважає, що до консультацій щодо газопроводу «Північний потік-2» потрібно залучити не тільки європейські інститути, але й якомога більше держав-членів ЄС. Крім того, Україна готує юридичну позицію, яка матиме посилання на відповідні положення Угоди про асоціацію з доступу на ринок ЄС, про можливу компенсацію.

«Але для нас важливий не тільки елемент консультацій на технічному рівні, а й початок глобального дискурсу на рівні лідерів європейських країн в рамках європейських інституцій. Про це говорить і президент України. Важливо, щоб ця дискусія стосувалася не тільки викликів з безпеки для України, але й Європи в цілому, оскільки запуск «Північного потоку-2» – це елемент гібридної війни. І ми хочемо нагадати багатьом столицям, як вони вже ставали об'єктом газового шантажу з боку Росії», – наголосила віцепрем'єр.

Нагадаємо, в липні стало відомо, що Україна ініціює консультації з Німеччиною і Європейською комісією через «Північний потік-2». Єврокомісія готова провести ці консультації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: