Подкаст «Словом» за 2 вересня: підсумки зустрічі Зеленського та Байдена та кількість обстрілів в ООС

Читать на русском

Про результати зустрічі президентів США та України. Про роботу вітчизняного МЗС над візитом Джо Байдена в Україну. Про кількість обстрілів в зоні проведення операції Об'єднаних Сил у серпні. Та про експертну думку з приводу закономірності коливань курсу національної валюти України. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Зустріч Зеленського та Байдена: підсумки

У Вашингтоні, у Білому домі відбулася зустріч президентів США та України. Перед переговорами глави держав - Джозеф Байден і Володимир Зеленський - зробили короткі заяви для ЗМІ.

Після зустрічі Україна і США випустили спільну заяву, яка стосується стратегічного партнерства двох держав. У ньому визначаються основні напрямки співпраці Києва і Вашингтона на найближчі роки. Основні пункти, за якими буде вестися стратегічне співробітництво, виглядають наступним чином:

  • Україна і США відроджують роботу комісії зі стратегічного партнерства. Її оновлену Хартію глави дипломатичних відомств двох держав підпишуть восени.
  • США підтримують спротив України російській агресії, її суверенітет і територіальну цілісність.
  • США підтримують євроатлантичні прагнення України, зокрема, прагнення до Європейського Союзу і НАТО.
  • США підтримують науково-технічну співпрацю з Україною, і продовжують надавати їй допомогу на оборонні потреби.
  • Посилюється співпраця у сферах кібербезпеки, освоєння космосу та ядерної безпеки, у тому числі ядерного роззброєння. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї та допомогу - України в її ліквідації продовжується ще на сім років.
  • Україна повинна продовжити реформи судової системи та просування прав людини.
  • Україна і США будуть протидіяти запуску Росією «Північного потоку-2».
  • Україна отримає від США 12,5 млн доларів для боротьби з пандемією і 45 млн доларів допомоги для відновлення Донбасу.
  • Україна і США налагодять протидію кліматичним загрозам.

Повний текст заяви опублікований на сайті офісу президента України.

Раніше повідомлялося про те, що зустріч з президентом США Джо Байденом президент України Володимир Зеленський хотів почати з питання окупованих Донбасу і Криму.

МЗС працює над візитом Байдена до України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час візиту президента Володимира Зеленського до США заявив, що МЗС працює над візитом президента США Джо Байдена до України. Очікується, що Байден відвідає Київ до закінчення своєї каденції, - передає Громадське.

«Безумовно, ми працюємо і над зворотним візитом. Я переконаний, що за час свого президентства Джо Байден приїде до України, оскільки наша країна дуже важлива для нього і є важливим пріоритетом зовнішньої політики США. Зараз ми до них, потім вони до нас», - сказав Кулеба.

І в цілому оцінив візит Зеленського до США як «дуже успішний». За словами Кулеби, у Байдена немає жодної персональної образи на Зеленського, а також Україну, через заяви, які звучали раніше, про нібито втручання України у президентські вибори в США.

Обстріли в ООС: скільки раз ЗСУ обстріляли у серпні

ОБСЄ фіксує зростання кількості обстрілів на Донбасі за останній тиждень. Крім того, за інформацією місії, бойовики стягнули в регіон десятки одиниць важкої техніки, яку розміщують на своїх полігонах, в житлових районах і зонах відведення озброєння.

За серпень на Донбасі було зафіксовано 200 обстрілів, внаслідок яких загинули 9 і були поранені 27 українських військових. Без обстрілів за місяць минули лише два дні – 14 і 20 серпня. Найчастіше бойовики використовували міномети калібру 82 мм і 120 мм. Під час загострення ситуації фіксували також використання гармат калібру 122 мм.

У День Незалежності України в зоні ООС зафіксували 3 обстріли, внаслідок яких загинув один військовий і двоє були поранені. Серйозне загострення на Донбасі було наприкінці місяця. Вранці 28 серпня бойовики почали обстріл Авдіївки, використовуючи міномети 120-го калібру та артилерію 122-го калібру. Загалом за день відбулося 18 порушень режиму припинення вогню – і це найвищий показник за серпень.

В результаті обстрілу було пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури, «Укрзалізниця» змушена була змінити маршрут руху поїздів. Мирне населення не постраждало, але 10 українських військових зазнали поранень.

Зведення, щодо обстрілів і втрат за серпень-місяць в зоні ООС - дивіться на нашій інфографіці на сайті.

Курс гривні восени: що прогнозують експерти

За офіційними даними Національного банку, на початку осені минулого року курс долара в Україні становив 27,56 грн/дол., євро – 32,89 грн. Протягом року курс долара дещо менше коливався, ніж євро, без різких стрибків. Піковий період, коли гривня впала, був на початку листопада. Тоді американську валюту можна було купити по 28,6 грн. На середину-кінець серпня 2021 року гривня максимально зміцнилася – до 26,64 грн/дол., однак згодом почала трохи падати.

Курс євро найбільше підскочив у січні 2021 року – до 34,93 грн. Далі валюта переважно падала до весняного зростання, а з літа гривня знову почала міцнішати. Так, найдешевше євро можна було придбати наприкінці серпня – по 31,12 грн/євро (на 3,81 грн дешевше, ніж на початку року).

Економіст Борис Кушнірук у коментарі «Слово і діло» пояснив, що на зовнішніх ринках відбувалося суттєве коливання євро до американської валюти – від 1,17 до 1,24 євро за долар. Відповідно, це провокувало гойдалки курсу відносно євро до гривні.

За словами Кушнірука, влітку гривня традиційно зміцнюється. Це пов’язано з тим, що падає ділова активність. На початку осені гривня починає дещо падати, цю тенденцію можна спостерігати останніми роками.

«Вже починається ділова активність, починають активно закуповувати імпорт на осінньо-зимовий період та на свята. Однак цьогоріч є ще одна причина (зниження гривні – Ред.). Доволі високі ціни на металургійну та аграрну продукцію, почали потроху знижуватися, відповідно, валютне уторгування також знижується, що створює певну загрозу для курсу», – пояснив експерт.

Економіст припустив, що курс гривні не вийде за межі 27,5 гривень за долар – за умови, якщо не буде якоїсь політичної дестабілізації.

«Враховуючи обсяг валютних резервів і загальну економічну ситуацію (економіка почала виходити з кризи після карантину), дестабілізація лише тимчасово спровокує знецінення гривні», – сказав він. На думку експерта, загалом зберігатиметься позитивний платіжний баланс за підсумками року.

З тим, що гривня не буде сильно падати, погоджується та економіст Олексій Кущ. На його думку, критичних рухів гривні очікувати зараз не варто. Він припустив, що курс долара може дійти до 28-28,5 грн.

«Гривня має сезонні характеристики курсоутворення, що пов’язано з циклічністю української економіки, зокрема, частки аграрного сектору. Тому зазвичай з початку весни до кінця літа гривня зміцнюється, а з початку осені до середини зими відбувається девальвація. Тому зараз ми бачимо формування класичного сезонного циклу», – пояснив експерт у розмові зі «Слово і діло».

Про циклічність коливань курсу національної валюти, про курс долара цієї осені, а також про те, в якій валюті найбезпечніше тримати заощадження - читайте у нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: