Сезонні коливання: чому знецінюється гривня та яким буде курс долара восени

Читать на русском

Чому курс долара починає зростати та скільки коштуватиме восени американська валюта, читайте в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Курс валют в Україні має певну циклічність у своїх коливаннях. Традиційно на осінь українська гривня починає слабшати, а наприкінці весни знову зміцнюється. На це впливає кілька факторів, зокрема, ділова активність, яка починає набирати обертів восени. «Слово і діло» поспілкувалося з експертами та спробувало з’ясувати, який курс долара чекає на українців восени.

Як змінювався курс валют протягом року

За офіційними даними Національного банку, на початку осені минулого року курс долара в Україні становив 27,56 грн/дол., євро – 32,89 грн.

Протягом року курс долара дещо менше коливався, ніж євро, без різких стрибків. Піковий період, коли гривня впала, був на початку листопада. Тоді американську валюту можна було купити по 28,6 грн.

На середину-кінець серпня 2021 року гривня максимально зміцнилася – до 26,64 грн/дол., однак згодом почала трохи падати.

Курс євро найбільше підскочив у січні 2021 року – до 34,93 грн. Далі валюта переважно падала до весняного зростання, а з літа гривня знову почала міцнішати. Так, найдешевше євро можна було придбати наприкінці серпня – по 31,12 грн/євро (на 3,81 грн менше, ніж на початку року).

Як за рік змінювався курс долара:

  • вересень 2020 – 27,56-28,30 грн;
  • грудень 2020 – 27,73-28,55 грн;
  • січень 2021 – 27,97-28,43 грн;
  • березень 2021 – 27,64-28 грн;
  • червень 2021 – 27,46-26,92 грн;
  • вересень 2021 – 26,89 грн.

*вказано найбільше та найменше значення.

Економіст Борис Кушнірук у коментарі «Слово і діло» пояснив, що на зовнішніх ринках відбувалося суттєве коливання євро до американської валюти – від 1,17 до 1,24 євро за долар. Відповідно, це провокувало гойдалки курсу відносно євро до гривні (тобто рух євро до гривні відображає рух євро до долара).

Який курс долара прогнозують експерти на осінь

За словами Кушнірука, влітку гривня традиційно зміцнюється. Це пов’язано з тим, що падає ділова активність. На початку осені гривня починає дещо знецінюватися, що можна спостерігати останніми роками.

«Вже починається ділова активність, починають активно закуповувати імпорт на осінньо-зимовий період та на свята. Однак цьогоріч є ще одна причина (зниження гривні – Ред.). Доволі високі ціни на металургійну та аграрну продукцію, почали потроху знижуватися, відповідно, валютна виручка також знижується, що створює певну загрозу для курсу», – пояснив експерт.

Економіст припустив, що курс гривні не вийде за межі 27,5 гривень за долар – за умови, якщо не буде якоїсь політичної дестабілізації.

30 років Незалежності: як змінювався курс долараСередній курс долара в 2021 році становить 27,7 грн. Як він змінювався за час незалежності України – на інфографіці.

«Враховуючи обсяг валюторезервів і загальну економічну ситуацію (економіка почала виходити з кризи після карантину), то дестабілізація лише тимчасово спровокує знецінення гривні», – сказав він.

На його думку, загалом зберігатиметься позитивний платіжний баланс за підсумками року.

З тим, що гривня не буде сильно падати, погоджується і економіст Олексій Кущ. На його думку, критичних рухів гривні очікувати зараз не варто. Він припустив, що курс долара може дійти до 28-28,5 грн.

«Гривня має сезонні характеристики курсоутворення, що пов’язано з циклічністю української економіки, зокрема, частки аграрного сектору. Тому зазвичай з початку весни до кінця літа гривня зміцнюється, а з початку осені до середини зими відбувається девальвація. Тому зараз ми бачимо формування класичного сезонного циклу», – пояснив експерт у розмові зі «Слово і діло».

У зв’язку з такими коливаннями гривні, виникає питання – якій валюті все-таки краще зберігати гроші.

Експерти погоджуються, що вгадати, у якій валюті варто тримати гроші, складно, тому є сенс мати заощадження у кількох валютах і бути готовим до того, що «десь можна виграти, а десь втратити».

Олексій Кущ порадив також тримати відносно невелику частину грошей у національній валюті.

«Треба компенсувати різними валютами можливі курсові коливання. У національній валюті варто зберігати розмір приблизно трьох місячних витрат, які кожна сім’я сама для себе розраховує», – зазначив економіст.

За його словами, можна також підключати швейцарський франк (29,51 грн), але ця валюта непопулярна в Україні, тому можуть бути проблеми з тим, щоб використовувати накопичення.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента запевнили, що до кінця 2021 року курс долара в Україні буде стабільний. Глава Ради НБУ своєю чергою порадив тим, хто хочу купити долари, «зробити це зараз».

Як змінювався курс долара протягом років незалежності, можна подивитися на інфографіці.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: