У Мінекології заявили про зниження рівня незаконних рубок лісу

Читать на русском
Обсяг незаконних рубок лісу в Україні за минулий рік зменшився, заявили в Міністерстві екології.
Слово і діло

Обсяг незаконних рубок лісу в Україні за минулий рік зменшився вдвічі в порівнянні з 2018 і 2019 роками.

Про це в інтерв'ю «Слово і діло» повідомив міністр охорони довкілля.

«Система виявлення (незаконних рубок – ред.) така ж, вона навіть покращилася, тому що громадськість бере в ній участь. Є «ліс в смартфоні» – тобто, ви можете побачити, на якій підставі заготовлюється деревина на певних ділянках. Якщо ви бачите, що немає лісорубного підкату, рубка незаконна. Крапка. Такого не було ні в 2018, ні в 2017, ні в 2016. Виявлення стало більш результативним. Рівень незаконних рубок зменшився, відповідально заявляю», – заявив Роман Абрамовський.

Він також нагадав, що в минулому році було прийнято постанову №1224, яка забороняє суцільні рубки в найбільш цінних природних лісах Карпат. Абрамовський підкреслив, що обмежили навіть законні рубки, тому що дуже часто під санітарними маскуються «сірі» рубки.

«Дуже важко визначити, наскільки та чи інша ділянка вимагає якихось санітарних втручань, це дуже дискретна позиція. Існують лісопатологи, які проводять відповідну роботу, але це рішення приймається невеликим колом людей: треба рубати чи не треба рубати. Зловживання можуть полягати в тому, що зрубують якусь певну ділянку здорових дерев, через рік приходять лісопатологи, фіксують ще, що є пошкоджені дерева, і знову зрубають ті, що пошкоджені. Тобто, в два рази більше, ніж було б потрібно», – пояснив він.

Щоб боротися з цим лісопатологічну службу хочуть вивести з Держлісагентства та підпорядкувати безпосередньо Міністерству охорони довкілля.

Нагадаємо, раніше ми писали, як політики обіцяють боротися з незаконним вирубуванням лісів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: