Солдати НАТО та сльози Зеленського: що в російських ЗМІ говорять про святкування Дня Незалежності України

Читать на русском
Що російські ЗМІ пишуть про святкування Дня Незалежності України – обговорюють присутність військових і техніки НАТО, а також сльози Володимира Зеленського.
president.gov.ua

Україна залишається топтемою у російських засобах масової інформації. Цього разу в центрі уваги опинилася не війна на Донбасі, а святкування Дня Незалежності і військовий парад. У новинах і пропагандистських шоу особливо наголошується на тому, що участь у параді взяли військові країн НАТО. Крім того, часто згадують, що Володимир Зеленський розплакався на святкуванні, а Петра Порошенка облили зеленкою. «Слово і діло» пропонує детальніше подивитися, що про наш День Незалежності кажуть у Росії.

У військовому параді 24 серпня, нагадаємо, взяли участь представники армій країн-партнерів – США, Данії, Великої Британії, Норвегії, Канади, Молдови, Литви, Естонії, Грузії, Данії. На факті присутності військових НАТО російські ЗМІ роблять особливий акцент.

Наприклад, заголовок видання «Лента. Ру»: «В День Незалежності України в центрі Києва крокували солдати НАТО». Напередодні свята це ж видання писало про те, що над українською столицею пролетить авіація НАТО.

Репортаж про святкування вийшов на сайті пропагандистського видання «Звезда» із заголовком «Іноземна техніка та солдати НАТО: як пройшов військовий парад в Києві з нагоди Дня Незалежності». «Організатори заходу хотіли підкреслити міць української армії, а по суті продемонстрували досягнення в основному західних країн. Поставлені зі США роботизовані платформи TCI-932 і комплекси радіоелектронної боротьби недвозначно вказували на те, хто насправді забезпечує безпеку України», – йдеться в матеріалі.

Журналісти також згадали присутність іноземних військових і відзначили, що «над Хрещатиком майорів американський прапор».

У соцмережах обговорюють святкування Дня Незалежності УкраїниУкраїна відзначила 30-ту річницю Незалежності. Що в соцмережах думають про святкування – в добірці.

«Вести» пишуть, що не всі високі гості пішли з урочистого заходу з «хорошим настроєм». Як приклад наводять Віктора Ющенка і Петра Порошенка, які «встають, а потім на кадрах трансляції більше не з'являються». Крім того, в новині згадується народний депутат Жан Беленюк – російське видання стверджує, що його недавно «побили неонацисти». Хоча Беленюка ніхто не бив: невідомі намагалися спровокувати його на конфлікт расистськими образами.

В ефірі «Вести ФМ» обговорювали святкування Дня Незалежності України разом із політологами. Ті заявили, що це все «дуже дорогий і збитковий піар, дивідендів від якого Зеленському не буде». «Цікавий День Незалежності, коли солдати НАТО йдуть на честь Дня Незалежності на параді, і летять літаки – американські і британські – на честь Дня Незалежності. Британські літаки над Хрещатиком символізують українську незалежність», – сказав політолог.

Парад на День Незалежності: яка техніка була представленаЯка військова техніка була представлена на параді 24 серпня в Києві та Одесі – на інфографіці.

«Московський комсомолець» присвятив цілу статтю святкуванню Дня Незалежності України. Видання відзначило, що попереднім президентам не дали слово під час свята, а Володимир Зеленський перерахував «мало» досягнень країни за 30 років: «Якось замало перемог і проривів для трьох десятків років, не кажучи вже про тисячолітню історію». І в цілому у журналіста цього видання він «залишив двояке почуття», тому що був схожий на останні російські.

Чимало російських ЗМІ написали також, що після офіційної частини свята облили зеленкою Петра Порошенка. І дуже сподобався той факт, що Володимир Зеленський розплакався під час свята. Окрему новину про це дали «РІА Новини», а «Лайф» навіть звернувся до фізіономіста, щоб той оцінив «щирість сліз» Зеленського – експертка запевнила, що емоції були непідробними.

Досить нейтральна новина про військовий парад вийшла на сайті ТАСС. Цікаво, що, судячи з усього, їхній кореспондент був присутній у Києві.

День Незалежності України встигли обговорити і в популярних російських шоу. У програмі Володимира Соловйова «Повний контакт» сказали, що на Дні Незалежності коїлося «щось неймовірне» – від зеленки до сліз Зеленського. Відзначили також «мілітаристський настрій свята, прагнення показати силу».

Чи пам'ятаєте ви святкові промови президентів на День Незалежності – тестЧи впізнаєте ви президента України за уривком з його промови на День Незалежності – пройти тест онлайн.

Також політолог в ефірі шоу назвав свято «дорогим проєктом», який затіяли, щоб «зберегти Зеленського на посаді президента».

У новинах на Першому каналі заявили, що «у багатьох присутніх» на святі картинка розходилася з реальністю. «Присутність на параді солдатів НАТО і марш націоналістів тільки посилили контраст», – стверджує ведучий. Зеленського також звинуватили в тому, що «він не полишає спроб підтягнути шматочки великої історії Стародавньої Русі, тому що в сьогоденні пишатися нічим».

Відома російська пропагандистка Ольга Скабєєва в ефірі програми «60 хвилин» назвала святкування Дня Незалежності «мракобіссям», а колону американських військових на параді «колонізаторами». Ведуча також заявила, що Зеленський «розридався» на параді і це все гра на публіку.

«Почалася найграндіозніша подія української незалежності: по Хрещатику йде абсолютно вся українська міць, бійся москалю. Причому на парад Зеленський притягнув не тільки військових і військову техніку, а й літаки і навіть цивільні автомобілі. Поліцію, МНС, митників, аварійні служби, прибиральну техніку – в центр Києва витягнув все, що може їздити і ходити. Навіть рота сторожових собак пройшла. Виглядає все це грою в незалежність. Ніякого власного ВПК Україна побудувати за роки незалежності не змогла. Тільки переробки радянської техніки», – заявила Скабєєва.

Нагадаємо, контент-аналіз промов Володимира Зеленського на День Незалежності, можна почитати тут.

Також ми писали про те, як змінювалася риторика Зеленського щодо святкування.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: