Оператор ГТС України подасть заявку на управління ПП-2

Читать на русском

Оператор ГТС України планує запропонувати свої послуги з управління російським газопроводом Північний потік-2.
Сергій Макогонfacebook.com/mcfire76

Оператор ГТС України планує запропонувати свої послуги з управління російським газопроводом «Північний потік-2».

Про це заявив у Facebook голова компанії Сергій Макогон після рішення німецького суду відхилити позов про виведення СП-2 з-під газової директиви ЄС.

«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в УкраїніЯкі гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.

Згідно з правилами ЄС, власники трубопроводів повинні відрізнятися від постачальників в них газу.

«Запропонуємо наші послуги з управління Північним потоком-2 як реально незалежним від РФ оператором ГТС», - написав Макогон у коментарі на сторінці.

Як відомо, сьогодні Вищий земельний суд Дюссельдорфу виніс рішення про те, що газопровід повинен відповідати нормам газової директиви ЄС і обмежив «Газпром» у доступі до потужностей «Північного потоку-2».

У квітні 2019 року Європарламент ухвалив оновлену директиву, що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять в союз, в тому числі Північний Потік-2. Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ і компаній, його транспортують. Це означає, що компанія-оператор Північного потоку-2 повинна бути незалежною від Газпрому, а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі лише за погодженням із Єврокомісії.

Нагадаємо, віцепрем'єр з питань євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила, що угода США і Німеччини по СП-2 не дає ніяких гарантій для України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: