ВАКС розпочав засідання у справі нардепа Юрченка

Читать на русском
Антикорупційний суд розпочав підготовче засідання у справі за обвинуваченням члена українського парламента та його пособника.
нардеп Олександр Юрченкофото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд розпочав підготовче засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням народного депутата Олександра Юрченка та його неофіційного помічника Івана Фіщенка в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє журналіст «Слово і діло» із зали суду.

Під час засідання адвокати обвинувачених просили повернути прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт. На їх думку, документ не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, захисник Фіщенка стверджував, що обвинувальний акт не відповідає ст. 291 КПК. Адвокатка Юрченка вважала, що документ містить низку невстановлених фактів, а тому його необхідно повернути.

Водночас прокурор САП Ігор Семак заперечував проти повернення обвинувального акту. За його словами, документ викладений чітко і зрозуміло. До того ж, зазначення в акті фактів, невстановлених слідством, допомагає стороні захисту в тому, що не потрібно спростовувати ці факти.

Вивчивши клопотання, судді залишили його без задоволення і не повернули прокурору обвинувальний акт.

Водночас колегія у складі Тетяни Гавриленко (головуюча), суддів Олени Танасевич (голова Вищого антикорупційного суду) і Катерини Сікори відмовилися транслювати підготовче засідання. Підставою стали заперечення сторони захисту на це, мовляв, з метою захисту персональної інформації та гідності обвинувачених.

Нещодавно Спеціалізована антикорупційна прокуратура вручила обвинувальний акт нардепу Юрченку та його помічнику Фіщенку. Того ж дня справу скерували до ВАКС.

Нагадаємо, за версією слідства, нардеп Олександр Юрченко у завуальованій формі (плюшки) попросив надати йому через посередника – його помічника Івана Фіщенка неправомірну вигоду у сумі 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до проєкту Закону України «Про управління відходами» та у подальшому 200 тис. дол. для підкупу нардепів-членів відповідного комітету за голосування за подані ним пропозиції.

У середині серпня 2020 року правоохоронці зафіксували факт передачі та отримання народним депутатом через посередника першої частини обумовлених коштів. 26-27 серпня 2020 року була запланована передача другої частини коштів. Проте подальше виконання спеціального завдання було зупинене.

Як відомо, ВАКС взяв під варту Юрченка з альтернативою 3 млн грн застави. Пізніше за нього внесли гроші і він вийшов під обов'язки.

Також суд заарештував і неофіційного помічника Фіщенка з альтернативою 1 млн грн застави. Ці гроші за нього внесли і він теж вийшов із СІЗО під обов'язки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: