Смерть Шишова могла бути показовою стратою для залякування інших опозиціонерів – друг загиблого

Читать на русском
Щучко впевнений, що смерть Шишова - справа рук білоруських спецслужб, причому дуже може бути, що воно не обійшлося без участі та допомоги спецслужб Росії
Віталій ШишовВідкрите джерело

Смерть глави опозиційної білоруської організації «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова могла бути показовою стратою - щоб залякати інших опозиціонерів.

Про це заявив друг і соратник Віталія Шишова Юрій Щучко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Я, безумовно, дотримуюся однієї версії – це не самогубство. Коли ми за два дні до смерті Віталія зустрічалися і гуляли містом, він, я і його подруга розмовляли про дітей, сміялися, веселилися. Я їм говорив як старший товариш: давайте, дитинку народите, я буду допомагати, буду йому на 3 години на тиждень халявним Дідом. Ми посміялися, Віталій говорив: так. Тобто людина, яка планує сім'ю, дитину, вибачте, про суїцид не думав» - розповів він.

Найрезонансніші вбивства іноземців в Україні після 2014 рокуНайрезонансніші вбивства іноземців в Україні в постмайданний період – на інфографіці Слово і діло.

Щучко впевнений, що смерть Шишова - справа рук білоруських спецслужб, причому дуже може бути, що воно не обійшлося без участі та допомоги спецслужб Росії.

«Була проведена показова страта, щоб покарати та показати активістам середньої ланки, щоб вони не займалися діяльністю. Ви розумієте логіку: якщо прибрати активістів середньої ланки, то зв'язок між низовими активістами та лідерами протестів пропадає. Дістати людину в Україні, на мій жаль, набагато простіше, ніж у тій же Польщі чи Литві. Це ще й за рахунок того, що відсутній Мовний бар'єр», - сказав він.

Нагадаємо, громадянин Білорусі, керівник організації «Білоруський дім в Україні» Віталій Шишов зник 2 серпня. А 3 серпня в Києві його знайшли повішеним. Правоохоронці розглядають дві версії того, що сталося – суїцид і вбивство з імітуванням самогубства. Водночас оточення Шишова наполягає на тому, що те, що трапилося – спецоперація КДБ Білорусі з його ліквідації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: