Найрезонансніші вбивства іноземців в Україні після 2014 року

Читать на русском

3 серпня в Києві знайшли повішеним громадянина Білорусі, керівника організації «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Поліція розглядає дві версії того, що сталося – самогубство і вбивство з імітацією самогубства. Водночас оточення Шишова наполягає – те, що трапилося – спецоперація КДБ Білорусі з ліквідації. Після 2014 року в Україні було кілька резонансних убивств іноземців – «Слово і діло» пропонує згадати докладніше.

П'ять років уже минуло від дня загибелі журналіста Павла Шеремета. Його справа безумовно перебуває у центрі уваги, особливо в останній рік.

Нагадаємо, що автомобіль Шеремета підірвали в центрі Києва 20 липня 2016 року. Журналіст помер в автомобілі швидкої допомоги від отриманих травм. Правоохоронці розглядали чотири версії вбивства: неприязні стосунки, професійна діяльність, дестабілізація ситуації в країні і замах на власницю «Української правди» Олену Притулу.

Підозрювані у вбивстві Шеремета з'явилися в грудні 2019 року: музикант і учасник АТО Андрій Антоненко, військовий медик Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко. За версією правоохоронців, підозрювані хотіли дестабілізувати ситуацію в країні, хоча в справі є чимало нестиковок.

На даний час досудове розслідування завершено, суд присяжних вивчає письмові докази у справі. Трьох обвинувачених вже відпустили із СІЗО, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пішов у відставку, не чекаючи рішення суду.

23 березня 2017 року центрі столиці застрелили колишнього депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова. Він переїхав в Україну наприкінці 2016-го разом із дружиною, отримав українське громадянство і проходив свідком у справі про державну зраду Віктора Януковича.

У травні 2018 року прокуратура завершила досудове розслідування у цій справі. Під вартою перебувають двоє підозрюваних – Олександр Лось та Ярослав Тарасенко. Організатор вбивства Володимир Тюрін і його співучасники – Юрій Василенко та Ярослав Левенець – у розшуку.

Увечері 8 вересня 2017 року, теж у Києві, вибухнув автомобіль, внаслідок чого загинув громадянин Грузії Тимур Махаурі (також були поранені жінка з дитиною). Махаурі воював на Донбасі у складі добровольчого батальйону імені шейха Мансура. Загиблого також називали «особистим ворогом» Рамзана Кадирова – нібито він був причетний до вбивства Шаміля Басаєва. Виконавця і замовника вбивства поліція досі не встановила.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки кримінальних злочинів було скоєно в Україні в 2013-2020 роках.

Хто з українських політиків загинув від вогнепальної зброї – на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: