Півмільйона українців ризикують залишитися без пенсій через роботу «в тіні» – Лазебна

Читать на русском
Щоб вирішити цю проблему, Міністерство соціальної політики взялося за розробку необхідного законопроєкту
Марина ЛазебнаFacebook

Неофіційно працевлаштовані українці після досягнення пенсійного віку не зможуть претендувати на пенсію. Така ситуація буде можлива, якщо в терміновому порядку не змінити деякі законодавчі норми.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу «Україна 24».

Міністр зазначила, що Мінсоцполітики розробляє законопроєкт для вирішення цієї проблеми. Документ повинен внести в законодавство зміни, які дозволять працюючим «в тіні» українцям отримати право на нарахування страхового стажу.

Накопичити без держави: коли завершиться пенсійна реформа в УкраїніДискусії з приводу запуску накопичувальної пенсійної системи вже за нової влади тривають останні 2 роки. Які шанси запустити пенсійну реформу у наступному році – аналізував політолог Олександр Радчук.

«У півмільйона людей не буде необхідних 15 років, які дають їм право піти на пенсію в установленому віці. І ми над цим працюємо. Ми розробили законопроєкт і відправили його на експертизу в міжнародну організацію праці, і будемо просувати його далі», – заявила Лазебна.

Ще одна проблема, з якою можуть зіткнутися майбутні пенсіонери - це недобір стажу через неповну зайнятість. Така форма зайнятості в Україні досить поширена, оскільки дозволяє офіційно платити співробітнику меншу зарплату і менші податки з неї. Однак її поширення може призвести до масового недобору стажу надалі.

Раніше міністр економіки Олексій Любченко заявив, що в Україні співвідношення офіційно працюючих українців до неофіційно працюючих становить 1 до 2. Це означає, що не менше 10 млн українців працюють неофіційно та отримують тіньові доходи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: