Любченко оцінив масштаби тіньової зайнятості в Україні

Читать на русском
Близько 11 млн українців у 2020 році офіційно не отримували ніякого доходу. А фонд тіньової оплати праці оцінюється в 500 млрд грн
Олексій ЛюбченкоПрес-служба ДПСУ

В Україні співвідношення офіційно працюючих українців до неофіційно працюючих становить 1 до 2. Це означає, що не менше 10 млн українців працюють неофіційно та отримують тіньові доходи.

Про це заявив перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки Олексій Любченко під час форуму «Україна 30. Трудові ресурси».

«Держава повинна почати соціальний діалог. Потрібно чесно дивитися на проблему. Не може одна людина працювати за двох», - заявив він.

Як змінювався рівень безробіття в Україні за останні 17 роківВ Україні зафіксовано найвищий рівень безробіття за чотири роки – 10,5 відсотків за перший квартал 2021-го.

Міністр зазначив, що Україна несе великі пенсійні та соціальні витрати щодо забезпечення населення окупованих територій, нічого не отримуючи звідти взамін. До того ж українці всіляко ухиляються від сплати податків. Зокрема, ті, хто працює за кордоном. Так, за 2020 рік офіційно ліцензованими посередниками за кордоном працевлаштували 86 тисяч українців, а експерти заявляють, що стабільно за кордоном працює 2-3 млн українських громадян.

Загалом, за словами Любченка, близько 11 млн українців у 2020 році офіційно не отримували жодного доходу. А загальний фонд тіньової оплати праці за минулий рік оцінюється в 500 млрд грн.

Олексій Любченко на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Трудові ресурси»Всеукраїнський Форум Україна 30

Тим часом в Україні з 1 липня завдяки підвищенню прожиткового мінімуму збільшили та державну допомогу з безробіття. Допомога стала більшою в середньому на 436 грн, а на максимальне підвищення зможе розраховувати близько 15% безробітних українців.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: