Відмова від ядерного статусу була помилкою – ексглава СБУ

Читать на русском
У 1992 році Україна своїми силами прекрасно могла забезпечувати збереження і боєздатність ядерного озброєння
Ігор СмешкоВідкрите джерело

Відмова України від ядерної зброї була отримана під тиском Заходу і Росії, ця дія виявилася величезною помилкою Києва. Тому Україна має повне право поставити питання про свій вихід з угоди щодо нерозповсюдження ядерної зброї, якщо Захід не в змозі гарантувати її безпеку.

Про це заявив колишній керівник Служби безпеки України Ігор Смешко в ефірі телеканалу «Україна 24».

За словами Смешка, в 1992 році Україна своїми силами прекрасно могла забезпечувати збереження і боєздатність ядерного озброєння.

«Програмне забезпечення націлювання стратегічної ядерної зброї робив харківський «Хартрон». Оптичні прилади, що використовуються в стратегічних комплексах націлювання - це наш «Арсенал». Ядерний боєзаряд - це порошковий метал. Кажуть: головка стала б дихати - був би другий Чорнобиль. Головка не дихає, цей метал випромінює те, що шкідливо для здоров'я, але цирконієве закупорювання, оболонка 20-25 років забезпечує захист. Ми - одна з найбагатших країн у світі за цирконієм. Тобто всі ці технології були, ми де-факто були ядерною державою. У нас були два хороших ядерних центри - Київ і Харків. За політичної волі ми все це могли зробити. Ядерну зброю вивезли до травня 1992 року», - зазначив він.

Смешко зазначив, що експертно-наукова рада рекомендувала владі залишити в Україні ядерну зброю. Однак перший і другий президенти вирішили інакше, оскільки на них чинився сильний тиск.

«Тиск, який чинився і на першого, і на другого президента з боку США і Росії, я був свідок, він був божевільним. Рішення було помилковим. Ми зараз повинні вимагати від ядерних країн - або ми розвиваємо меморандум далі по гарантіях безпеки та суверенітету нашої держави, або ми можемо почати внутрішні консультації в Україні щодо виходу з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, і розглядати можливість в перспективі стати ядерною державою. Тому що тільки ядерна зброя де-факто і де-юре захищає кордони країни» - резюмував Смешко.

Раніше глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі одного з телеканалів висловив жаль через те, що Україна свого часу відмовилася від ядерної зброї. Його висловлювання викликало дуже неоднозначні реакції в соцмережах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: