Взимку ціни на газ можуть зрости на 70% – ексміністр

Читать на русском
З 2013 року ціни на газ підскочили більше, ніж в 10 разів. Відповідно зросла і ціна за опалення
Ігор Уманськийkmu.gov.ua

Тарифи на газ у 2021 році взимку можуть різко зрости - відразу на 40-70%. Причина - в примусовому підвищенні ціни, яке ініціював НАК «Нафтогаз України».

Про це написав ексміністр фінансів Ігор Уманський на своїй сторінці в Facebook.

«НАК «Нафтогаз» примусово підвищив ціну на газ. Уряд йому в цьому не заважає. Подорожчання газу тягне за собою підвищення вартості теплової енергії на 40-70% залежно від регіону», – зазначив він.

Уманський нагадав, що питання підвищення тарифів на газ та опалення Київ віддав на відкуп місцевій владі.

Рекордні ціни на газ в Європі: в чому причина і як це позначиться на УкраїніЕксперти розповіли, як зростання цін на газ на європейських ринках вплине на Україну. Зокрема, чи буде підвищення вартості для населення.

«Мовляв, хочете - підвищуйте на 70%, а не хочете – можете залишити тарифи незмінними. А різницю, яка виникне, компенсувати за рахунок коштів місцевих бюджетів. Це справжня криза. Вона обов'язково завдасть нищівного удару або по мільйонам пересічних громадян, або... по мільйонам пересічних громадян. Тому що місцеві бюджети - це дороги, школи, лікарні, порядок у населених пунктах. Фактично, президент і уряд пропонують замість шкіл і доріг витратити ці кошти на компенсацію негативних наслідків діяльності президента та уряду. Ось як насправді виглядає децентралізація», - заявив він.

Уманський нагадав, що з 2013 року ціни на газ підскочили більше, ніж у 10 разів. Відповідно зросла і ціна за опалення, яка вже взимку 2020-2021 років перебувала за межею. Якщо ціна зросте на 70%, опалювальний сезон стане гуманітарною катастрофою, а люлі просто перестануть платити.

Раніше в «Нафтогазі» запевнили, що в Україні в наступному опалювальному сезоні потреби підіймати тарифи на тепло через ціну газу немає.

Нагадаємо, глава Кабміну Денис Шмигаль раніше заявив, що річний тариф на газ вбереже споживачів від тарифних стрибків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: