Нацбанк назвав основні ризики для економіки України

Читать на русском
Із зовнішніх загроз найбільш вагомим є ризик світової інфляційного спалаху. З внутрішніх - падіння врожаїв і ескалація конфлікту на Сході
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Основними економічними ризиками для України зараз є посилення карантину в Україні й у світі та більш потужний інфляційний сплеск, що може призвести до економічних втрат.

Про це повідомляється в липневому інфляційному звіті Національного банку України.

Так, із зовнішніх загроз найбільш вагомим є ризик світової інфляційного спалаху. Це може призвести до імпорту інфляції в Україну і спровокувати перехід світових банків до більш жорсткої монетарної політики - що спричинить падіння інтересу інвесторів і відтік капіталу.

Ще одним ризиком є більш істотне або стрімке погіршення умов торгівлі. Падіння цін на експортні українські товари та подорожчання енергоносіїв посилить девальваційний тиск на гривню. Також негативний вплив може надати можливе падіння врожаїв в Україні через несприятливу погоду, зміна цін на продовольство на світовому ринку і деякі інші фактори.

«Зберігаються ризики ескалації військового конфлікту на сході країни, які можуть істотно погіршити інвестиційну привабливість України та очікування всіх економічних агентів», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, раніше в НБУ повідомили, що весняні антикоронавірусні локдауни у 2021 році сумарно обійшлися Україні в 0,6% ВВП. При цьому над економікою нависає небезпека нових локдаунів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: