Анексія Криму: яких економічних збитків зазнала Україна

Читать на русском

Понад сім років тому Росія окупувала український Крим, провівши незаконний «референдум». За попередньою оцінкою Офісу генпрокурора, озвученою в 2020 році, загальний збиток, завданий Україні внаслідок окупації півострова, становить більш як 1 трлн гривень. Сума була встановлена на підставі даних матеріалів кримінальних проваджень. Нещодавно свою оцінку втрат представила організація Центр економічних стратегій, яка цифра вийшла – на інфографіці «Слово і діло».

Експерти оцінили загальні втрати України від окупації Криму в 135 млрд доларів. Детальніше – на інфографіці.
Економічні втрати від окупації КримуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Економічні втрати України від тимчасової окупації Криму становлять, за даними ЦЕС, 135 млрд доларів. Збитки експерти рахували для таких груп: економіка, держава, громади, фінансовий сектор, громадяни, приватний бізнес.

Втрати суспільства від анексії становлять близько 55,3 млрд доларів. Зокрема, це втрата посівної площі в Криму (близько 755 тис. гектарів станом на 2013 рік) – 3 млрд доларів. А також втрата запасів корисних копалин – газу, сирої нафти, будівельного і флюсового вапняку (загальна вартість близько 52,3 млрд доларів).

Збитки держави оцінені в 13,9 млрд доларів. Сюди увійшли втрати активів українських державних підприємств – 9,9 млрд доларів, майже всю цю суму становлять збитки від втрати активів «Нафтогазу». Активи кримських державних підприємств оцінили в 2,7 млрд доларів. Найбільшими підприємствами, зареєстрованими в Криму до окупації, були «Чорноморнафтогаз» і Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами.

Приблизні збитки громад – від втрати активів комунальних підприємств – 1,7 млрд доларів. Банки внаслідок анексії Криму втратили 2,8 млрд доларів.

Втрати приватних компаній – 18,5 млрд доларів. На момент окупації Криму на півострові було зареєстровано 20 тисяч підприємств, чиї активи потім були втрачені. Серед втрачених галузей – генерація і розподіл електроенергії, розподіл газу, переробна промисловість, будівництво, частина рекреаційного комплексу, інші види послуг.

Збитки населення від втрати житла в Криму експерти оцінили в 42,8 млрд доларів – це загальна ринкова вартість житла на півострові до окупації. На початок 2014 року в Криму було понад 366 тисяч житлових будинків і більш як 935 тисяч квартир. Загальна площа житлових приміщень до окупації становила 49 млн квадратів.

Нагадаємо, в березні Володимир Зеленський затвердив Стратегію деокупації і реінтеграції Криму. Детальніше про неї – в матеріалі «Слово і діло».

Також політолог Олександр Радчук аналізував, чи буде успішною ініціатива із запуску «Кримської платформи».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: