Голові Нацбанку загрожує відставка: як Кирило Шевченко виконує обіцянки

Читать на русском
Кирила Шевченка можуть відправити у відставку до кінця року. Поки що голова Нацбанку виконав 39 відсотків обіцянок.
finbalance.com.ua

У липні 2020 року в Україні змінився голова Національного банку: Яків Смолій подав у відставку через «систематичний політичний тиск». Замість нього посаду зайняв голова правління «Укргазбанку» Кирило Шевченко. І ось після року роботи Шевченка відразу кілька ЗМІ повідомляють, що його незабаром можуть звільнити.

Спочатку про це написало британське видання Financial Times з посиланням на два джерела, близьких до президента України. Співрозмовники «Економічної правди» повідомили, що зміна керівництва Нацбанку може відбутися до кінця року, найвірогідніше восени, коли парламент повернеться з канікул, з чотирьох причин:

  • провал переговорів з Міжнародним валютним фондом;

  • бажання керівника ОПУ Андрія Єрмака змінити главу Ощадбанку;

  • ліцензування банків – спроби узгодити продаж української «дочки» Ощадбанку народному депутату Андрію Іванчуку і його бізнес-партнерам;

  • Шевченко – «не командний гравець», заявили джерела в Офісі президента. Зокрема, незадоволені тим, що НБУ згортає програму довгострокових кредитів рефінансування.

Крім того, всередині самого Нацбанку зараз склалася напружена ситуація. Наприкінці червня команда керівників Департаменту ліцензування подала керівництву заяви про звільнення через те, що «регулятор далеко пішов від стандартів роботи», зокрема, в плані прозорого прийняття рішень і незалежної роботи колегіальних органів.

Шевченко призначений головою НБУ: як голосували нардепиКирило Шевченко призначений головою Нацбанку. Це рішення підтримали 332 нардепи, не голосували фракції Голос і Європейська солідарність.

Те, що сталося, Кирило Шевченко назвав «PR-кампанією як спробу здійснити політичний тиск на НБУ».

Вчора, 29 липня, ситуацію в Нацбанку прокоментував президент Володимир Зеленський: «Дуже багато різних чуток про ситуацію в Національному банку. І не перший рік це відбувається. Для мене, як для президента, це незалежна інституція. Я в кадрові рішення, чесно кажучи, не хотів би втручатися. У мене немає права і бажання». Але при цьому він зазначив, що «ми готові допомагати і готові заспокоювати ті чи інші конфлікти».

Оскільки крісло під Кирилом Шевченком захиталося, «Слово і діло» пропонує подивитися, як він виконує обіцянки.

Голова НБУ Шевченко виконав 39% обіцянок

За даними аналітиків «Слово і діло», у Кирила Шевченка 23 обіцянки: виконано – 9 (39%), не виконана – одна, в процесі реалізації залишаються 13.

Єдина провалена обіцянка Шевченка – не ініціювати кадрові питання на посаді глави НБУ. «Моя основна позиція: є перелік речей і завдань, для здійснення яких я прийшов на посаду глави НБУ. Це точно не мій пріоритет – займатися тільки кадровими питаннями. До речі, їхнє ініціювання точно не було і не буде з мого боку», – говорив він після призначення.

Шевченко тримався практично рік. 23 червня за поданням глави НБУ рада регулятора погодила звільнення Дмитра Сологуба з посади заступника керівника Нацбанку. 13 липня замість нього призначили Сергія Ніколайчука, а його кандидатуру подав саме Кирило Шевченко.

Щодо виконаних обіцянок. Кирило Шевченко обіцяв підтримувати і захищати націоналізацію ПриватБанку: «Запевняємо, що докладемо всіх зусиль для захисту законності рішень про націоналізацію ПриватБанку, збереження фінансової стабільності і не допустимо втрати коштів платників податків».

Банківський закон, який унеможливлює скасування рішення про націоналізацію або ліквідацію банку, а також повернення несправедливою компенсації з бюджету їхнім попереднім власникам, був ухвалений ще до призначення Шевченка. Але доки Шевченко керує НБУ Конституційний суд не надавав висновків щодо конституційності закону, а ПриватБанк залишається частиною стабільної банківської системи.

Регулятор відзначає, що команда юристів НБУ бере участь у різних засіданнях, які так чи інакше пов'язані з націоналізацією ПриватБанку. А також продовжує в судах різних інстанцій боротися за те, щоб зберегти банк в держвласності. Обіцянку вважаємо виконаною.

Після призначення Шевченко обіцяв не запроваджувати фіксований обмінний курс (це означає, що його рівень встановлюється центральним банком або іншою державною структурою). Через рік може констатувати, що в Україні продовжує діяти плаваюче курсоутворення, тобто курс формується під впливом ринкових факторів.

Також однією з перших обіцянок глави НБУ було забезпечувати продовження реформи корпоративного управління в державних банках. Вона теж виконана. У червні 2021-го Верховна рада внесла зміни до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках й інших питань функціонування банківської системи. Закон реалізує зобов'язання України перед МВФ.

У листопаді минулого року Шевченко пообіцяв ввести для іпотечних кредитів можливість обліку доходів членів сім'ї боржника-фізичної особи при оцінці фінансового стану. У січні стало відомо, що НБУ дозволив це, переглянувши вимоги до визначення банками розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

Також глава Нацбанку виконав обіцянку скасувати вимогу для банків щодо огляду житлової іпотеки в разі її страхування.

Які обіцянки керівнику Нацбанку ще потрібно виконати

У квітні Кирило Шевченко пообіцяв найближчим часом розробити дорожню карту «зеленого» фінансування. Станом на липень Нацбанк і Міжнародна фінансова корпорація розробили її, фінальну версію збираються представити до кінця жовтня.

Кирило ШевченкоГолова Національного Банку України
Шевченко пообіцяв розширювати перелік застав, які приймаються за кредитами рефінансуванняСказано 17 серпня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Крім того, він обіцяв розробити вимоги до впровадження єдиних стандартів сталого фінансування для екологічних галузей. В рамках співпраці НБУ та IFC це планується зробити в наступні три роки.

Шевченко обіцяв запровадити три види спеціалізованого кредитування – проєктне, об'єктне фінансування і фінансування нерухомості, яка генерує дохід. У червні стало відомо, що Нацбанк вводить нові підходи до оцінки кредитного ризику по спеціалізованим видам кредитування, це буде відбуватися поетапно в 2021 і 2022 роках.

Також в процесі виконання зобов'язання Шевченка розробити вимоги до розкриття банками інформації за принципами ESG для інвесторів і зацікавлених осіб. Це теж буде реалізовано протягом наступних трьох років.

У серпні минулого року керівник НБУ обіцяв забезпечити подальшу приватизацію державних банків. «Зараз буде доопрацьовуватися стратегія розвитку держбанків, але в цілому вона залишиться, як і раніше – ми будемо підтримувати подальшу приватизацію держбанків. 60% частки держави на ринку не є нормальним. Ця частка – наслідок кризи, але для нашої банківської системи вона занадто велика», – розповів Шевченко.

На початку року почався процес приватизації «Укргазбанку». Міжнародна фінансова корпорація видала банку кредит на 30 млн євро, які протягом п'яти років можна буде обміняти на 20% акцій банку.

Нагадаємо, у вересні 2020 року в Національному банку України відмовилися надати інформацію про зарплату керівництва за серпень. «Інформація про заробітну плату працівників Національного банку є конфіденційною, оскільки належить до персональних даних відповідних фізичних осіб і не може бути надана за запитом», – заявили в НБУ. «Слово і діло» звернулося з цього питання з позовом в ОАСК.

На інфографіці можна подивитися, скільки голова НБУ і заступники заробили в 2019-2020 роках.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: