Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова Національного Банку України

Шевченко запевнив, що не буде ініціювати на посаді голови НБУ «кадрові питання»

28 грудня 2020 року голова Національного банку України Кирило Шевченко запевнив, що не буде ініціювати на посаді голови НБУ «кадрові питання». "Моя основна позиція: є перелік речей та завдань, для здійснення яких я прийшов на посаду голови НБУ. Це точно не мій пріоритет – займатися лише кадровими питаннями. До речі, їх ініціювання точно не було і не буде з мого боку", – запевнив Кирило Шевченко.
Не виконано
Сказано 28 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://www.epravda.com.ua/publications/2020/12/28/669582/
  • https://bank.gov.ua/ua/news/all/rada-natsionalnogo-banku-pogodila-zvilnennya-dmitra-sologuba-z-12-lipnya-2021-roku
  • https://bank.gov.ua/ua/news/all/rada-natsionalnogo-banku-priznachila-sergiya-nikolaychuka-zastupnikom-golovi-natsionalnogo-banku
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/679-14#Text

Результат

23 червня 2021 року за поданням голови Національного банку Рада Національного банку України погодила звільнення Дмитра Сологуба з посади заступника голови НБУ – у зв’язку із закінченням строку його повноважень.

13 липня 2021 року Рада Національного банку призначила Сергія Ніколайчука заступником голови Національного банку. Відповідну кандидатуру для призначення на цю посаду подав Раді Національного банку голова Національного банку Кирило Шевченко (!).

Оскільки, обіцянку було порушено, головою НБУ було ініційоване кадрове питання щодо призначення нового заступника, обіцянка отримує статус "не виконано".

Нагадаємо, що відповідно до закону про НБУ, Рада Національного банку призначає на посади та звільняє з посад першого заступника та заступників голови Національного банку за поданням голови Національного банку. А відтак можна говорити про те, що обіцянка суперечить нормам законодавства. Адже виконуючи обіцянку, голова НБУ не буде виконувати норми законодавства.