У Держпраці оцінили рівень тіньової зайнятості в Україні

Читать на русском
Попри те, що тіньова зайнятість істотно знизилася, дуже багато українців продовжують працювати в тіні
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Навіть попри тенденцію до зменшення тіньової зайнятості станом на сьогодні кожен п'ятий українець працює в тіньовому секторі економіки.

Про це розповів заступник голови Держпраці Ігор Дегнера в ефірі телеканалу «Дім».

«Якщо аналізувати 2019 рік, то протягом року у нас неформальна зайнятість зменшилася всього на 15 тис.неформальних робочих місць. У 2020 році така динаміка посилилася і має суттєву тенденцію до зменшення. Ми за 2020 рік бачимо зменшення рівня неформальної зайнятості близько 184 тис.осіб. А якщо брати в сумі зменшення з початку 2020 року до 1 квітня 2021 року, у нас є зменшення неформальної зайнятості на 495 тис.тіньових робочих місць», – повідомив Дегнера.

Як змінювався рівень безробіття в Україні за останні 17 роківВ Україні зафіксовано найвищий рівень безробіття за чотири роки – 10,5 відсотків за перший квартал 2021-го.

Також глава відомства відзначив неможливість істотного впливу на роботодавців шляхом роз'яснень та інформаційними підходами, тому з 14 липня в Україні почалася активна фаза перевірок. І за його словами, за 14 днів Цього місяця в його службі провели понад 700 інспекційних відвідувань і виявили близько 3 тис.неофіційно працевлаштованих працівників.

Раніше міністр економіки Олексій Любченко заявив, що в Україні співвідношення офіційно працюючих українців до неофіційно працюючих становить 1 до 2. Це означає, що не менше 10 млн українців працюють неофіційно та отримують тіньові доходи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: