Робота під час пандемії: які зміни відчули українці

Читать на русском

За даними Міжнародної організації праці, за перший рік пандемії коронавірусу у всьому світі без роботи залишилися близько 114 млн осіб. Це більше, ніж під час глобальної економічної кризи 2009 року. Найбільше постраждали люди, зайняті в готельній та харчовій індустріях. В Україні протягом карантинного року статус безробітного загалом отримав один мільйон громадян. «Слово і діло» вивчило, які зміни в роботі відчули українці під час пандемії (за результатами соцопитування Центру Разумкова).

За результатами опитування, 53,2% українців не відчули жодних змін у режимі роботи під час пандемії. 13,7% опитаних почали працювати дистанційно з повним збереженням зарплати (це більше стосувалося працівників державного сектору), 5,9% – тільки з частковим. 8,9% опитаних через пандемію змушені були піти в неоплачувану відпустку (тут більше зайнятих в приватному секторі), 6% – відпустку оплатили. Ще 1,9% українців пішли в оплачувану тривалу відпустку.

3,8% опитаних українців через пандемію втратили роботу.

Що стосується розміру зарплати, то у 53,6% опитаних українців вона збереглася повністю. 37,3% опитаних зарплату зменшили і тільки 3,3% – збільшили. На зменшення зарплати частіше скаржилися працівники приватного сектору, у працівників держсектору вона переважно не змінилася.

73,3% людей хочуть повернутися працювати в офіс, 14,4% – добре на віддаленій роботі (12,3% відповісти не змогли). Відзначається, що до дистанційної роботи ставляться позитивно ті українці, яким при цьому зберегли повну зарплату.

Нагадаємо, за даними соціологічного опитування, 54,4% українців впевнені, що їхнє фінансове становище погіршилося за останні два роки.

Як зміниться ринок праці в Україні в 2021 році, аналізував політолог Олександр Радчук.

Крім того, «Слово і діло» розбиралося, що таке допомога із часткового безробіття, хто її може отримати і в якому розмірі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: