Подкаст «Словом» за 9 липня: що спільного між «Слугою народу» і компартією Китаю і тіньова економіка

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 9 липня – в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про президентське вето на закон про ВККС і пропоновані правки до нього. Про депутатів, на рахунку яких немає жодної виконаної обіцянки. Про країни, які визнають вакцину CoronaVac, що її активно використовують для щеплення українців. Про рівень вітчизняної тіньової економіки та про «схожість» пропрезидентської партії «Слуга народу» і Комуністичної партії Китаю. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Зеленський ветував закон про ВККС

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на законопроєкт про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), який нещодавно підтримала Рада. Про це сказано на сайті парламенту.

Закон був направлений на підпис президенту 5 липня, а 8 липня він був повернутий до Верховної ради з пропозиціями глави держави та направлений на розгляд Комітету з питань правової політики.

Президент запропонував вважати ВККС повноважною за умови призначення до її складу не менше 11 членів, з яких щонайменше 6 мають бути з-поміж суддів або суддів у відставці; закріпити статус особи, яка виконує обов’язки голови комісії; на запит члена першого складу Конкурсної комісії для організаційного, технічного забезпечення здійснення його повноважень дозволити залучати перекладачів. Фінансування діяльності таких помічників дозволити здійснювати із залученням міжнародної технічної допомоги.

Нагадаємо, раніше спікер ВР Дмитро Разумков заявив, що очікує вето Зеленського на закон про ВККС.

На засіданні 2 липня Верховна рада розблокувала підписання закону про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. У першому читанні цей закон Рада схвалила ще на початку березня. У другому читанні за нього проголосували тільки на засіданні 29 червня – після розгляду понад 500 поправок. Ключова правка, яка викликала багато обговорень, стосується міжнародних експертів в складі комісії.

Нардепи, які не змогли: лідери з невиконаних обіцянок

Наприкінці літа буде рівно два роки роботи Верховної ради IX скликання. За цей час було зареєстровано тисячі законодавчих ініціатив та ухвалено сотні законів і постанов. І при цьому в парламенті залишаються депутати, які досі не виконали жодної обіцянки.

За даними аналітиків «Слово і діло», жодного зобов'язання ще не виконали 19 народних депутатів. Більшість із них є членами фракції «Опозиційна платформа – За життя» і це не дивно: фракція найчастіше голосує або «проти» запропонованих ініціатив, або утримується.

У Ігоря Абрамовича загалом 70 обіцянок, 12 з яких він провалив, 58 залишаються у процесі виконання. У Юлії Льовочкіної, Дмитра Ісаєнка та Олександра Пузанова теж по 70 обіцянок, 11 з яких вони провалили.

Вадим Столар із 72 обіцянок не виконав жодної, а 12 вже провалив. Нардеп Григорій Мамка з 71 обіцянки не виконав 11.

Жодної обіцянки не виконали також депутати-мажоритарники від ОПЗЖ Федір Христенко, Володимир Мороз, Юрій Солод, Олександр Пономарьов та Олександр Лукашев.

Депутат від «Батьківщини» Віталій Данилов теж не виконав ще жодного зобов'язання: у нього всього 70 обіцянок, з яких він 7 провалив, інші 63 – в процесі реалізації.

Василь Петьовка, Микола Люшняк, Олександр Ковальов і Валерій Лунченко з групи «Довіра» теж ще не просунулися у виконанні обіцянок. Проте їхні обіцянки ще мають шанс і перебувають в процесі виконання. За майже два роки роботи парламенту жодної обіцянки не виконали позафракційні депутати Сергій Магера та Вадим Новінський.

Хто в цьому скликанні не поспішає виконувати свої зобов'язання - про це читайте докладно в нашому аналітичному матеріалі з інфографікою.

Де визнають щеплення китайською CoronaVac

Українці, які вакцинувалися двома дозами CoronaVac та отримали міжнародне свідоцтво, можуть відвідати 10 країн Європейського Союзу. Про це розповіли у Helsi.

Такими країнами на тепер є: Іспанія, Естонія, Австрія, Нідерланди, Молдова, Угорщина, Туреччина, Греція, Болгарія, усіх туристів, щеплених будь-якою вакциною чекає Португальська Мадейра.

На підтвердження статусу вакцинованої особи при в’їзді у ці країни зараз потрібно пред'явити роздруковане міжнародне свідоцтво англійською мовою.

Деякі з цих країн просять заповнити спеціальні анкети, тому перед в’їздом варто перевіряти інформацію на сайтах посольств.

Список країн, до яких можна подорожувати після щеплення вакциною CoronaVac, постійно розширюється.

Раніше, нагадаємо, ми писали, які країни відкрили кордони для українців у липні та за яких саме умов.

Який в Україні рівень тіньової економіки

За минулий рік в Україні зріс рівень тіньової економіки: за попередніми розрахунками він склав 30% обсягу офіційного ВВП, це на 3 процентних пункти вище, ніж у 2019-му.

Негативну тенденцію в профільному міністерстві пов'язали з коронакризою: ускладнення умов економічної діяльності «викликало природне бажання суб'єктів господарювання зменшити ризики втрати лімітованих ресурсів». Водночас у Мінекономіки значили, що цього разу тінізація була меншою ніж у попередні кризові періоди.

У 2010 році рівень тіньової економіки в Україні склав 36% обсягу офіційного ВВП, у 2011 році він знизився до 32%. Потім було зниження до 30% у 2012-2013 роках і знов підвищення до 36% у 2014-му.

У 2019 році рівень тіньової економіки знизився до 27%. Найбільша тінізація була у сфері транспорту і логістики, а також видобувної й переробної промисловості.

Торік через коронавірус і карантин рівень тіньової економіки зріс до 30%. Рівень тінізації у сфері транспорту і логістики становив 48%, операцій з нерухомістю та видобувної промисловості – 41%, переробної промисловості – 31%, оптової та роздрібної торгівлі – 28%.

Яким був рівень тіньової економіки в Україні за останні 11 років, які країни мають найвищі та найнижчі рівні тінізації - про це дізнавайтеся з нашого аналітичного матеріалу з інфографікою на сайті.

Що спільного між «слугами народу» та компартією Китаю

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія дав інтерв'ю китайським ЗМІ. У фрагменті, який опублікувало видання «Сіньхуа», є слова Арахамії про те, що «принципи керівних партій України та Китаю багато в чому збігаються, оскільки їхнім девізом є служіння народу».

Також, за повідомленням «Сіньхуа», Арахамія заявив, що партія «Слуга народу» вважає КНР важливим стратегічним партнером країни та має намір переймати досвід Комуністичної партії Китаю.

«Арахамія високо оцінив той факт, що попри величезну територію Китаю, Компартія там представлена в кожному населеному пункті країни – від невеликих сіл до великих міст. Цей досвід неодмінно потрібно переймати, вважає глава політради «Слуги народу», – цитує видання.

Слова про «схожість» пропрезидентської партії та Компартії Китаю одразу активно взяли до уваги українські ЗМІ та політично активні громадяни - що постили з цього приводу у соцмережах, які меми та фотожаби породив інфопривід - дізнавайтеся з нашого спеціального матеріалу на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: