До 1 липня існував «тіньовий» ринок землі – Лещенко

Читать на русском
В Україні до відкриття ринку землі з 1 липня землі продавалися на так званому тіньовому ринку, заявили в МінАП.
Роман ЛещенкоСлово і діло

В Україні до відкриття ринку землі з липня цього року земельні ділянки продавалися нерегульовано, на так званому «тіньовому» ринку.

Про це заявив міністр аграрної політики Роман Лещенко під час години запитань до уряду у Верховній раді в п'ятницю, 2 липня.

Скільки землі було у власності українських мерів у 2020 роціНайбільше землі задекларував міський голова Херсона Ігор Колихаєв – 21 ділянку площею 106 гектарів.

«В Україні існував тіньовий ринок землі, де юридичні особи вільно купували, продавали землі в обсязі тисячі гектарів. Юридичні особи акумулювали тисячі гектарів», - сказав міністр.

За його словами, операції відстежували через Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру.

«В останній день запуску ринку землі проходили ще десятки угод між юрособами, які проводили операції купівлі-продажу. Тим самим ми підтверджуємо, що в Україні фактично існував ринок, який був абсолютно нерегульованим», - підкреслив Лещенко.

Нагадаємо, з 1 липня 2021 року в Україні скасували мораторій на продаж сільгоспземлі

В Україні відкрився ринок земліЗ 1 липня в Україні відкрився ринок землі - скасовано заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення.
. За прогнозами Мінагрополітики, вартість землі буде зростати на 7-10% щорічно.

Лещенко заявляв, що закон про ринок землі в його нинішній редакції не вигідний агрохолдингам і великому земельному бізнесу, тому що розрахований на малий і середній бізнес.

А в інтерв'ю «Слово і діло» міністр аграрної політики запевнив, що якщо під час земельної реформи будуть «хоч якісь мінімальні ризики в рейдерстві», то міністерство відразу буде вносити зміни в законодавство.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: