Рівень тіньової економіки в Україні підскочив до 30% – Мінекономіки

Читать на русском
Причинами такого зростання тіньової економіки стали заходи, які були вжиті різними суб'єктами господарювання через карантин і пандемію
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

За 2020 рік в Україні тіньова економіка зробила сильний стрибок вперед - її обсяги зросли до 30% від загального обсягу офіційного валового внутрішнього продукту (ВВП) проти 27% за підсумками 2019 року.

Про це свідчать дані Міністерства економіки.

Таємна скринька: чи вдалося новій владі зменшити тінізацію української економікиВлада звітує про збільшення відсотка тіньової економіки в Україні. Чи достатніми були заходи із протидії та якими мають бути наступні кроки – досліджував політолог Олександр Радчук.

У міністерстві вважають, що причинами такого зростання тіньової економіки стали заходи, які були вжиті різними суб'єктами господарювання через карантин і пандемію. Таким чином вони хотіли знизити свої втрати. При цьому всього лише тривідсоткове зростання набагато менше, ніж темпи приросту тіньової економіки з 2014 року. У Міністерстві впевнені, що це демонструє неординарність коронакризису, який вдарив по економіці.

Також в даних сказано, що два з чотирьох методів дослідження рівня тіньової економіки показали її приріст, а два - зменшення:

  • метод збитковості підприємств - +7%;
  • монетарний метод - +1%
  • метод обчислення витрат населення - -3%;
  • електричний метод - -2%.

Нагадаємо, що за результатами дослідження інституту майбутнього, кожен другий українець вважає, що саме корупція в країні заважає йому жити краще.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: