Разумков запропонував створити комісію щодо олігархів

Читать на русском
Незалежний орган, який відповідатиме за перелік олігархів, потрібен, щоб бізнес не говорив про заангажованість влади, а влада уникла тиску великого бізнесу
Дмитро РазумковАпостроф

Рада національної безпеки та оборони не може вести реєстр олігархів, оскільки він не тільки постійно змінюється, але і контактує з бізнесом. Тому потрібно створити незалежну комісію, яка визначатиме, хто є олігархом, а хто - ні.

Про це заявив голова Верховної ради Дмитро Разумков в ефірі телеканалу «Україна 24».

Разумков вважає, що незалежний орган, який відповідатиме за Перелік олігархів, потрібен, щоб бізнес не говорив про заангажованість влади, а влада уникла тиску великого бізнесу.

Деолігархізація за законом: як Зеленський хоче обмежити вплив олігархів та наскільки це реальноЯк президент пропонує боротися з олігархією та чи вдасться йому це зробити, розбиралося Слово і діло.

«Якщо ми говоримо про підходи та про те, що потрібно було б змінити, то це орган, який включає в перелік олігархів. У запропонованому законопроєкті це РНБО. На мою думку, як члена РНБО, у зв'язку з цим є конфлікт інтересів, тому що рішення про потрапляння в такий перелік олігархів повинні приймати не ті ж представники влади, з якими може контактувати бізнес. По-друге, якщо ми говоримо про РНБО, там не винятковий перелік осіб, які можуть входити до нього, тобто він може збільшуватися-зменшуватися, що також впливатиме на прийняття рішень. Але є і конфлікт інтересів, який ми точно не можемо допустити в такій сенситивній справі. Тому, на мою думку, це має бути незалежна комісія, яка може діяти при НАЗК, вона формується на конкурсних підставах і є незалежною, громадською і не вимагатиме додаткових коштів» - пояснив він.

Нагадаємо, президентський законопроєкт про олігархів Рада прийняла в першому читанні 1 липня.

У законі, зокрема, пояснюються основні критерії визначення поняття «олігарх».

У коментарі «Слово і Діло» експерт дав прогноз, чи вдасться обмежити вплив олігархів на політику за допомогою нового закону.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: