США і Німеччина домовилися щодо «Північного потоку-2» – Bloomberg

Читать на русском
Передбачається, що угоду США і Німеччини щодо ПП-2 остаточно фіналізують до моменту візиту Зеленського до Вашингтона
Байден та Меркельpicture-alliance

США і Німеччина досягли домовленостей щодо російського газопроводу «Північний потік-2». Так, сторони застосують проти ПП-2 санкції, якщо Росія надумає використовувати газопровід в якості зброї проти України. Також Німеччина докладе всіх зусиль, щоб змусити РФ продовжити контракт на транзит газу через Україну.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на проєкт угоди, який видання отримало у своє розпорядження.

Документ передбачає, що Німеччина вживе заходів, якщо Росія спробує використовувати ПП-2 для тиску на Україну або посилить агресію щодо Києва. Також Німеччина взяла на себе зобов'язання закликати ЄС до санкцій, у тому числі обмеження на експорт російських енергоносіїв.

Коментуючи виданню проєкт угоди, один американський чиновник підкреслив, що формулювання настільки неоднозначні, щоб не розкривати Кремлю плани щодо реагування Німеччини та США на потенційні агресивні дії РФ. При цьому є варіант, що країни можуть обмежити поставки російського газу в Німеччині.

«Північний потік-2»: як просувається будівництво газопроводу і яка позиція країнПівнічний потік-2 можуть добудувати до кінця 2021 року. Останні новини та позиції країн – на інфографіці.

Також у проєкті прописана інвестиція мільярда доларів в «зелений фонд» для допомоги України в переході на більш екологічні енергоджерела. 175 млн з них дасть Німеччина. Також Берлін призначить спецпредставника з підтримки двосторонніх енергетичних проєктів з Києвом.

Ще одне зобов'язання, яке взяла на себе Німеччина - змусити Росію продовжити контракт на транзит газу через Україну після того, як поточний договір завершиться у 2024 році.

Передбачається, що угоду США і Німеччини щодо СП-2 остаточно фіналізують до моменту візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона.

Раніше Зеленський під час зустрічі з Меркель заявив про небезпеку «Північного потоку-2».

Тим часом президент США Джозеф Байден під час зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель заявив, що введення нових санкцій проти учасників проєкту «Північний потік-2» нібито не мало сенсу, оскільки трубопровід майже добудований.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: