РФ вперше подала до ЄСПЛ скаргу на Україну

Читать на русском
Росія звернулася до ЄСПЛ зі скаргою на Україну. У ній вона заявила, що Україна винна в загибелі мирного населення на Донбасі, придушенні свободи слова та водній блокаді Криму.
фото REUTERS

Росія вперше звернулася до Європейського суду з прав людини з міждержавною скаргою на іншу країну. Об'єктом скарги стала Україна.

Про це з посиланням на Генпрокуратуру РФ повідомляє російський Інтерфакс.

ЄСПЛ вирішив, коли заслухає справу проти РФ щодо катастрофи МН17Європейський суд з прав людини назвав дату початку слухань у справі України та Нідерландів проти Росії, яке стосується катастрофи МН17.

«Російська Федерація звернулася до Європейського Суду з прав людини з міждержавною скаргою проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини і основних свобод», - йдеться в повідомленні.

У своїй скарзі до ЄСПЛ Росія заявила про нібито низку порушень з боку України.

Зокрема, РФ вважає, що саме Україна повинна відповісти за загибель мирних жителів на Донбасі, події на Майдані у Києві і в Будинку профспілок в Одесі в 2014 році, а також за блокування Північно-Кримського каналу «як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова».

Крім того, в скарзі порушується «політика дискримінації російськомовного населення, витіснення використання російської мови з громадського сфери, перш за все, зі сфери середньої та вищої освіти і системи обслуговування споживачів».

РФ також заявила, що Україна нібито позбавляє жителів окремих територій Донбасу можливості участі у виборах до центральних органів влади. Також в скарзі згадуються напади на дипломатичні, консульські представництва РФ в Україні.

У Генпрокуратурі РФ додали, що скарга РФ містить «докладний опис процесу неконституційної зміни влади на Україні і просування в українські державні органи націоналістичних сил».

Відзначимо, це перша в історії Росії міждержавна заяву, яка подана до ЄСПЛ.

Нагадаємо, в січні цього року ЄСПЛ виніс перше рішення у справі «Україна проти Росії».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: