Росія відмовилася виконувати вимогу ЄСПЛ про звільнення Навального

Читать на русском
У Росії різко відмовилися виконувати вимогу ЄСПЛ звільняти Навального – на думку російських чиновників, опозиціонер повинен сидіти за ґратами
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Росія категорично відмовилася від виконання вимоги Європейського суду з прав людини про звільнення Олексія Навального з-під варти.

Про це заявив міністр юстиції Росії Костянтин Чуйченко, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на росЗМІ.

У Росії назвали вимогу ЄСПЛ втручанням у внутрішні справи та дали зрозуміти, що незалежно від позиції Європи Навальному доведеться залишатися за ґратами.

«Отримана сьогодні з ЄСПЛ вимога щодо звільнення Навального безпрецедентна з кількох причин. По-перше, це явне і грубе втручання в діяльність судової влади суверенної держави. По-друге, ця вимога є необґрунтованою і неправомірною, оскільки не містить вказівки ні на один факт, ні на одну норму права, які дозволили б суду винести таке рішення», - заявив Чуйченко.

«По-третє, вимога свідомо нездійсненна, оскільки відповідно до російського законодавства немає правових підстав для звільнення даної особи з-під варти... Європейські судді прийняли явно політичне рішення, яке може тільки ускладнити відновлення конструктивних відносин з інститутами Ради Європи», - додав російський міністр.

Варто відзначити, що нещодавні поправки до Конституції РФ прибрали пріоритет рішень міждержавних судових інстанцій над державними. Тому тепер вимогу ЄСПЛ в Росії на законних підставах можуть вважати хіба що рекомендацією, а не обов'язковим до виконання рішенням.

Нагадаємо, 17 лютого Європейський суд з прав людини зажадав від РФ негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального з-під варти.

Навальний був заарештований 18 січня після повернення з Німеччини. 2 лютого суд замінив йому умовне покарання на 3,5 роки колонії загального режиму у справі Ів Роше.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: