ЄСПЛ ухвалив перше рішення у кримській справі «Україна проти Росії»

Читать на русском
Європейський суд з прав людини ухвалив перше рішення у справі Україна проти Росії, визнавши прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини в окупованому Криму.
Фото - Reuters.

Європейський суд з прав людини ухвалив перше рішення у справі «Україна проти Росії», визнавши прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини у окупованому Криму.

Про це оголосив суд у четвер на слуханнях у Страсбурзі. Про позитивне рішення суду повідомив також урядовий уповноважений у питаннях ЄСПЛ Іван Ліщина, пише ЄП.

Компенсації за політичні переслідування: які суми призначав ЄСПЛБільшість справ щодо політичних утисків ЄСПЛ розглядав щодо опозиціонерів з РФ або держав пострадянського простору.

Документи суду, свідчать, що Суд визнав скаргу України «частково прийнятною». Втім, переважна більшість статей, за якими Україна звинувачує РФ у здійсненні системних порушень прав людини у Криму, визнані прийнятними для розгляду по суті.

У тому числі будуть розглянуті звинувачення щодо неналежного нерозслідування Росією вбивств; щодо практики незаконного позбавлення волі та негідного поводження з людьми; переслідування неросійськомовних ЗМІ та обмеження освіти іншими мовами, ніж російська; залякування та переслідування релігійних лідерів; автоматичного надання російського громадянства; обмеження вільного пересування кримчан на материкову Україну тощо.

Суд відхилив як неаргументовані лише звинувачення України щодо того, що Росія після окупації Криму встановила там «адміністративну практику щодо вбивств/розстрілів».

На підставі ухваленого рішення ЄСПЛ має розглянути по суті всі пункти звинувачень України щодо РФ.

Нагадаємо, нещодавно Генасамблея ООН проголосувала за резолюцію щодо Криму.

Також Україна розслідує незаконне затримання 120 кримських татар у Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: