Глава Оператора ГТС назвав проблеми «Північного потоку-2» і прийнятну компенсацію

Читать на русском
Єдино прийнятним для України варіантом компенсації від Росії за запуск ПП-2 є новий контракт на транзит газу
Сергій МакогонОператор ГТС

В операторі ГТС заявили, що зірвати запуск російського газопроводу може ряд факторів, які мають прямий зв'язок з можливістю потрапляння «Газпрому» під санкції США. Тому очікування, що до осені «Газпром» зможе запустити російський газопровід «Північний потік-2» надмірно оптимістичні.

Про це заявив генеральний директор Оператора ГТС Сергій Макогон в інтерв'ю Liga.NET.

Макогон висловив припущення про те, що рішення Європейського суду правосуддя в Люксембурзі за позовом Польщі з приводу використання «Газпромом» 100% потужності німецького газопроводу OPAL, є європейським продовженням газопроводу «Північний потік», може стати прецедентом, який відкриє можливість обмежити для «Газпрому» використання потужностей іншого газопроводу - EUGAL, що своєю чергою є німецьким продовженням «Північного потоку-2». Винесення цього рішення очікується вже 15 Липня.

«Простими словами, при позитивному рішенні суду навіть якщо Газпром запустить «Північний потік-2», то він все одно не зможе використовувати його на повну потужність через обмеження на газопроводах OPAL і EUGAL», - сказав Сергій Макогон.

«Північний потік-2»: як просувається будівництво газопроводу і яка позиція країнПівнічний потік-2 можуть добудувати до кінця 2021 року. Останні новини та позиції країн – на інфографіці.

Крім того, серйозною проблемою можуть стати складнощі при сертифікації газопроводу через ризики потрапити під санкції США.

«Газпрому тепер потрібно шукати компанію, яка захоче сертифікувати цей газопровід, ризикуючи потрапити під санкції США. Без сертифікації ніхто в Європі не дозволить його запускати. Сертифікація - це підтвердження якості робіт. Немає сертифікації - немає гарантії, що трубопровід надійний», — додав гендиректор.

Єдино прийнятним для України варіантом компенсації від Росії за запуск «Північного потоку-2» є новий контракт на транзит газу на 45-50 млрд кубометрів газу на рік на наступні 15 років.

«Очевидно, що водневі ідеї не можуть бути рівноцінною компенсацією. Це різні галузі співпраці з ЄС. Єдино прийнятний для нас варіант - новий контракт на транзит газу на 45-50 млрд кубометрів газу на рік на наступні 15 років з фінансовими гарантіями європейських банків або компаній», — підсумував Макогон.

Нагадаємо, якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щорічно втрачатиме близько 1,5 млрд доларів. В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

Україна за транзит російського газу через свою територію отримує 2 млрд доларів щорічно. Ці гроші витрачають, в тому числі на армію і на розвиток енергетичної інфраструктури.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: