Новий податок на житло: експерти оцінили, чи подорожчають квартири

Читать на русском
Експерти оцінили, чи вплинуть зміни до Податкового кодексу на подорожчання квартир для кінцевого споживача.
Інформатор

Ухвалені зміни до Податкового кодексу, які збільшують ставки податків та рентних платежів для великого бізнесу, не позначаться на вартості житла для кінцевих споживачів.

Таке переконання висловили у Міністерстві фінансів, однак учасники ринку не розділяють урядового оптимізму, пише «Економічна правда».

Опитані експерти та девелопери наголошують на простій істині: ПДВ завжди включений в кінцеву вартість товару, тому в підсумку за все заплатить споживач.

«Будь-якого роду витрати, які виникнуть на ринку, так чи інакше ляжуть на плечі кінцевого покупця», – наголосив виконавчий директор девелоперської компанії ENSO Раміль Мехтієв.

За словами керівного партнера компанії DC Evolution Андрія Рижикова, у Мінфіні цього «або не розуміють, що навряд, або просто хочуть уникнути гніву людей».

Зміни до Податкового кодексу: що пропонує МінфінКабмін 12 травня затвердив проєкт податкової реформи. Що вона передбачає – на інфографіці Слово і діло.

«Собівартість будівництв і так зростає, ціна продажу нерухомості збільшується на 10-15% в рік. Додаткове податкове навантаження в кінцевому підсумку може призвести до зниження активності покупців, оскільки в них не буде можливості купувати таку дорогу нерухомість», – попереджає Рижиков.

За його словами, пропоновані урядом зміни передбачають обкладання ПДВ операцій з продажу об'єктів навіть в тих випадках, де юридична особа виступає посередником між забудовником і кінцевим покупцем.

У ланцюжку будівництва житла присутні декілька юридичних осіб. Наприклад замовник, девелопер та підрядники.

У разі запровадження нового закону, на кожного з учасників цього процесу лягатиме тягар у 20% ПДВ, який наприкінці може дійти до майбутнього власника житла, наголошує старший юрист юрфірми Asters Вікторія Демиденко.

Окрім того, податкова ініціатива уряду збільшить вартість квартир на «первинці» щонайменше на 5%.

За словами представника однієї з девелоперських компаній, податкові зміни найсильніше вдарять по забудовникам, що використовують для фінансування будівництва компанії з управління активами. Компаніям доведеться платити з маржі на 16% більше, ніж сьогодні.

Нагадаємо, Кабмін 12 травня затвердив проект змін до Податкового кодексу. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, ухвалення цього законопроєкту збільшить щорічні надходження до держбюджету на 60 млрд грн.

Раніше в Мінфіні заявили, що зміни до Податкового кодексу не торкнуться малого і середнього бізнесу.

Також Сергій Марченко пояснив, які пільги скасує «ресурсний» законопроєкт при перепродажу квартир.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: