Ціни на квартири піднімуть слідом за ще одним подорожчанням: що відомо

Читать на русском
Вартість ріелторських послуг може зрости мінімум на 2−3%. А паралельно з цим цілком імовірне штучне зростання цін на нерухомість.
Ілюстративне фотофото з відкритих джерел

Наразі в Україні налічується близько 15−20 тис. осіб, які займаються наданням ріелторських послуг. І тільки близько 10% є сертифікованими фахівцями, які надають якісні послуги і працюють в правовому полі, сплачуючи податки.

Такі дані озвучив президент Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Юрій Піта, повідомляє Finance.ua.

Згідно з його словами, наразі ринок намагається самостійно встановлювати стандарти професії: впроваджують кодекси етики, вводяться навчальні програми та кваліфікаційні вимоги до фахівців, внутрішні системи контролю за дотриманням якості послуг.

Як зауважив експерт, вже у вересні ріелторська спільнота обговорить нову концепцію реформи ринку. Асоціації фахівців з нерухомості вже підготувала низку своїх пропозицій до галузевого законопроєкту і восени запланувала широку дискусію про концепцію регулювання ріелторської діяльності.

Зміни до Податкового кодексу: що пропонує МінфінКабмін 12 травня затвердив проєкт податкової реформи. Що вона передбачає – на інфографіці Слово і діло.

Зазначається, що головні пропозиції до майбутнього профільного закону від учасників ринку такі:

  • ріелторські послуги повинні надавати тільки професійні досвідчені фахівці, які гарантуватимуть високу якість послуг згідно з прийнятими стандартами;
  • створення єдиних критеріїв професійної підготовки та сертифікації для всіх учасників ринку — кожен фахівець повинен сам обирати, в якому професійному об’єднанні він хоче перебувати, пройти навчання або підвищити кваліфікацію;
  • кожен, хто називає себе ріелтором, повинен працювати легально — бути суб’єктом підприємницької діяльності або найманим працівником;
  • можливість самостійно встановлювати вартість послуг;
  • запровадження чітких критеріїв відповідальності за неякісні послуги, за участь у шахрайських схемах;
  • розробка та впровадження механізмів взаємодії сертифікованого ріелтора з органами влади при отриманні необхідної для здійснення роботи інформації.

Згідно зі словами ескперта, якщо до професійної спільноти не прислухаються і приймуть закон без змін, то вартість ріелторських послуг може зрости мінімум на 2−3%. А паралельно з цим цілком імовірне штучне зростання цін на нерухомість.

«Додаткові витрати штовхають ріелторів і продавців у тінь, що може привести до неконтрольованої хвилі шахрайства на ринку нерухомості», — підсумував Юрій Піта.

Нагадаємо, що був ухвалений новий податок на житло. При цьому, експерти оцінили, чи подорожчають квартири.

Також Сергій Марченко пояснив, які пільги скасує «ресурсний» законопроєкт при перепродажу квартир.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: