Альперіну знову продовжили дію обов'язків

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків підозрюваного бізнесмена.
Вадим Альперін з адвокатамифото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд продовжив до 7 вересня строк дії обов'язків, покладених на бізнесмена Вадима Альперіна, якого НАБУ та САП підозрюють в організації зловживань на митниці, створенні та очолюванні злочинної організації.

Таке рішення 9 липня ухвалила слідча суддя ВАКС Оксана Олійник, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання прокурора – задовольнити. Продовжити строк дії обов'язків, покладених ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02.06.2020 на підозрюваного (Вадима Альперіна – ред.), на два місяці, але в межах строку досудового розслідування», – йдеться в рішенні.

Як відомо, суд взяв Альперіна під варту із заставою в 70 млн грн. Пізніше він вніс цю суму і вийшов із СІЗО під обов'язки. Щоправда пізніше порушив один із них, не здавши на зберігання ізраїльський паспорт, який дозволяв виїзд за кордон. Тому апеляційна палата ВАКС стягнула на користь держави 35 млн грн і збільшила його заставу до 76,6 млн грн. Пізніше суд знову поклав на Альперіна обов'язки.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП просив продовжити їхню дію ще на два місяці. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив і продовжив дію обов'язків до 7 вересня. Так, Альперін зобов'язаний: прибувати за першим викликом; не відлучатися за межі території України без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування із будь-якими особами щодо обставин, викладених у підозрі та здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, за версією слідства, Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: