США розслідує ймовірну атаку Росії на дипломатів у Відні

Читать на русском
Директор ЦРУ Вільям Бернс називає проблеми зі здоров’ям американських дипломатів у Відні результатом втручання з боку Росії.
директор ЦРУ Вільям БернсУкраїнська правда

Влада США розслідує причини появи дивних хворобливих відчуттів у 24 американських чиновників, які працюють у Відні. У них виявили стан, схожий з так званим «гаванським синдромом».

Про це повідомляє Радіо Свобода, з посиланням на американські журнал New Yorker і агентство Associated Press.

Як зазначають журналісти американських ЗМІ, проблеми зі здоров’ям у дипломатів, співробітників розвідки та інших чиновників у Відні розпочалися незабаром після інавгурації президента США Джо Байдена в січні цього року.

Урядові агентства США називають прояв симптомів у співробітників «аномальними або непоясненим інцидентами зі здоров’ям», проте в приватних бесідах директор ЦРУ Вільям Бернс називає їх не інцидентами, а атаками, стверджує New Yorker.

Євросоюз оголосив основні принципи стратегії взаємин з РосієюПоліпшити відносини Європейського Союзу і Росії буде дуже нелегко, оскільки перспективи далеко не блискучі.

Згідно зі словами співрозмовників видання New Yorker, ГРУ – єдина спецслужба Росії, яка має технології для організації атак «спрямованої енергії».

Зазначимо, що «Гаванський синдром» названий так за інцидентами в столиці Куби, де з кінця 2016 року американські дипломати повідомляли про сильний головний біль, нудоту, втому і погіршення координації та слуху. У 2018 році аналогічні симптоми з'явилися у співробітників консульства в Китаї, наприкінці квітня 2021 року телеканал CNN повідомив, що два схожих випадки були зафіксовані на території США.

При цьому, високопосадовці як у адміністрації колишнього президента Дональда Трампа, так і в адміністрації Байдена впевнені, що держслужбовці США могли бути атаковані Росією.

Раніше ми повідомляли, що Литва звинуватила висланих білоруських дипломатів в шпигунстві.

Також нагадаємо, що Росія денонсувала ще один меморандум і обмежила переміщення дипломатів США по країні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: