Україна втратила від окупації Криму Росією 135 мільярдів доларів – дослідження

Читать на русском
За курсом 2014 року в еквіваленті сума втрат становить 1,1 трлн грн, а от за курсом 2021 року - близько 3,6 трлн грн
Ілюстративне фотоGetty Images

Україна зазнала через окупацію Криму Росією грандіозних збитків - близько 135 млрд доларів. Це становить 75% від ВВП України станом на останній мирний рік, 2013-й.

Про це свідчать дані дослідження Центру економічної стратегії.

Дослідники відзначили, що включили в суму втрат належні Україні на півострові активи та не включили макроекономічні наслідки від російського вторгнення в Крим. Останні не можуть розглядатися поза комплексом агресії РФ проти України в цілому. Загальна оцінка на 29 млрд перевищила оцінку Міністерства економіки, яка проводилася у 2014 році. При цьому за курсом 2014 року в еквіваленті сума втрат становить 1,1 трлн грн, а от за курсом 2021 року - близько 3,6 трлн грн.

Від посухи до потопу: Крим переживає непрості часиМасштабні руйнування на окупованому півострові Крим спричинила, зокрема, і безгосподарність окупантів.

Яких втрат від окупації зазнала Україна:

  • 755 тис. га посівних площ і 4,5% від загальної території країни. Збиток - 3 млрд доларів;
  • поклади корисних копалин - енергоносії. На морському шельфі Криму знаходилися поклади сирої нафти, газу і вапна. Збиток - 52,3 млрд доларів;
  • Житлова нерухомість - 93 500 квартир. Збиток - 42,7 млрд доларів;
  • втрати приватного бізнесу - понад 20 тис. підприємців, які втратили активів на суму 18,4 млрд доларів;
  • втрати українських банків - близько 2,7 млрд доларів;
  • втрати держави та місцевих громад - держпідприємства, об'єкти транспортної інфраструктури, 500 комунальних підприємств на загальну суму 15,7 млрд доларів.

«Оцінка втрат необхідна, щоб компенсувати ці втрати через міжнародні суди, зобов'язавши Російську Федерацію виплатити відповідні суми або заарештувавши активи суб'єктів, причетних до окупації, в Україні або навіть за кордоном», - заявили в центрі.

Як відомо, з метою сприяти деокупації Криму Україна створила «Кримську платформу». Установчий саміт «Кримської платформи» відбудеться в Києві 23 серпня цього року. Участь у саміті візьмуть представники різних країн, зокрема США. Німеччина також підтримала ідею Кримської платформи.

Нагадаємо, раніше Кулеба заявляв, що Росія створила групу, щоб «завалити» саміт Кримської платформи.

У МЗС вирішили, що не оголошуватимуть імена лідерів, які приїдуть на саміт «Кримської платформи».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: