Від посухи до потопу: Крим переживає непрості часи

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Останні три тижні окупований Крим страждає від руйнівних потопів. Повінь спричинили зливи, перша порція яких обрушилася на Крим в ніч на 17 червня. Відтоді «велика вода» практично не полишала півострів – аж до 7 липня дощі затоплювали все нові і нові кримські міста. Масштабний збиток, завданий потопом, є прямим наслідком безгосподарності окупантів.

Захоплений Крим, який ще зовсім недавно страждав від дефіциту води, тепер отримав її в надлишку. На півострів обрушилися дощі, які призвели до масштабних підтоплень, руйнувань і навіть до людських жертв. Перша порція опадів «прилетіла» в ніч на 17 червня. Зливи накрили Керч, села на сході півострова і в Білогірському районі.

Тоді в Керчі і в Білогірському районі випала двомісячна норма опадів. У Керчі затопило центр міста, місцеву лікарню, житлові будинки, автомобілі жителів. Переміщатися містом місцями стало можливо тільки на човнах.

Наступного дня циклон змістився до Південного берега Криму. Дощі накрили Ялту і навколишні селища, наприклад, Кореїз. Потоки води неслися по схилах гір, перекидаючи автомобілі. Разом з ними летіло сміття, каміння і бруд, заповнюючи собою міські вулиці і пляжі. Вода затопила ялтинський міський крокодиляріум, через що небезпечні рептилії ледь не вирвалися на волю. Внаслідок другої серії потопу, одна людина загинула, двоє зникли безвісти, а в самій Ялті 40 осіб травмувалися.

Принаймні, ще одна людина загинула внаслідок злив, що обрушилися на Бахчисарайський район 4 липня. Тоді велика вода спровокувала сходження селевих потоків із гір. І, нарешті, 7 липня, різкі дощі затопили місто Саки.

Рясні опади одним махом вирішили проблему вододефіциту, від якої окупований Крим страждав в останній рік. Річ у тім, що після відключення подачі дніпровської води в Крим у 2014 році (причиною стала російська окупація), півострів перейшов на самозабезпечення, використовуючи місцеві запаси води з природного стоку. Кримчанам цих запасів цілком би вистачило, однак окупанти витрачали її на підтримку діяльності розпухлого військового угруповання, а також роботу захоплених підприємств. А тут ще й посуха, плюс активна «колонізація» півострова громадянами сусідньої Росії. Все це призвело до того, що водосховища природного стоку пересохли, а в низці кримських міст був введений графік подачі води.

Видання BlackSeaNews і Інститут Чорноморських стратегічних досліджень підрахували, що Росія встигла переселити в Крим близько мільйона своїх громадян. Це було необхідно для того, щоб «розмити» населення півострова більш лояльними до путінського режиму росіянами. Колонізація зажадала розгортання масштабного будівництва, про наслідки якого ми поговоримо пізніше. Але саме перенаселеність стала однією з причин вододефіциту. Як вже йшлося вище, дощі вирішили цю проблему. В Алушті, наприклад, навіть скасували графіки подачі води, а в Севастополі заявили, що поповнити запаси у водосховищах вистачить місту на цілий рік.

І тут би порадіти – все-таки громадяни України, хоча і заплуталися – але рясні опади мають і відкладені наслідки. Це зсувні процеси. За даними геологів сімферопольського проєктно-вишукувального інституту «Шельф», на Південному березі, на схилах гір «прокинулися» навіть ті зсуви, які «дрімали» протягом сотень років. І тут ми повертаємося до безладної забудови. У роки окупації житлові будинки, наприклад, в Гурзуфі бездумно будувалися в зсувних зонах. Зношені комунікації не витримували зрослих навантажень і вода, що накопичувала в ґрунті внаслідок проривів мереж, тепер може прискорити процес сповзання нових будинків у море.

Ще однією проблемою стало те, що окупанти за сім років своєї діяльності забували розчищати русла кримських річечок від сміття. Внаслідок дощів ці річки сильно наповнилися. Але сміттєві завали утворили щось на зразок гребель. Річки вийшли з берегів, і знайшли собі вихід на вулицях кримських міст.

Безгосподарність окупантів привела до того, що Крим ледь не згорів від відсутності води. Тепер же, коли води стало вдосталь, та ж безгосподарність обернулася іншою стороною медалі – кримчани страждають вже від її надлишку.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: