Подкаст «Словом» за 16 липня: бюджетна декларація, ТСК, та економічний паспорт

Читать на русском

Про ухвалену парламентом бюджетну декларацію на 2022-2024 роки. Про те, як голосували за відставку Арсена Авакова та що з цього приводу кажуть представники пропрезидентської партії. Про тимчасові слідчі комісії, які створювали народні депутати Верховної Ради ІХ скликання. Про практику розподілу доходу від продажу національних багатств у деяких країнах світу та обіцянку президента запровадити економічний паспорт українця. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Бюджетна декларація 2022-2024

Верховна рада ухвалила постанову про Бюджетну декларацію на 2022-2024 роки. Народні депутати віддали «за» це проєкт 269 голосів, щоправда, 39 парламентаріїв були проти.

Бюджетна декларація – це бачення урядом бюджетної політики на середньострокову перспективу. В ній закладена інформація стосовно того, якими у найближчі кілька років будуть доходи держбюджету, індекси споживчих цін, рівні безробіття, експорт і імпорт товарів, середньорічні курси гривні, а також прогнози зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

Раніше «Слово і діло» вже писало про це детально, матеріал доступний на нашому сайті.

Відставка Авакова

А ще Верховна рада звільнила Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Аваков написав заяву за власним бажанням 13 липня, пост глави МВС він обіймав понад сім років. Звільнення Авакова підтримав 291 народний депутат, 7 виступили «проти», 17 – утрималися, 36 – не голосували.

Як фракції та групи голосували за відставку Авакова - хто був за, хто проти, хто традиційно був відсутній у сесійній залі - можна подивитися на нашій інфографіці на сайті.

Народний депутат від «Слуги народу» Ірина Верещук, раніше заявила, що написати заяву про відставку Авакова попросив президент Володимир Зеленський. За її словами, у Зеленського виникли питання у справі про вбивство Павла Шеремета.

Також вона зазначила, що між президентом і міністром внутрішніх справ не було ні публічних, ні непублічних конфліктів.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія сказав, що Аваков сам написав заяву про відставку і причини такого вчинку поки невідомі. «які підстави? Одна підстава - за власним бажанням», - сказав Арахамія.

Голова партії «Слуга народу» і перший заступник керівника фракції цієї політсили у Раді Олександр Корнієнко сказав, що Арсен Аваков є найкращим з можливих кандидатів на посаду мера Харкова. «Якщо організація його висуне від нас, то я буду, звичайно, підтримувати», – додав Корнієнко.

За даними «Слово і діло», Арсен Аваков виконав 39% обіцянок на посаді глави МВС.

Наступним міністром внутрішніх справ може стати депутат від «Слуги народу» Денис Монастирський. Його кандидатуру запропонував президент Володимир Зеленський.

ТСК: з якого приводу створювалися

За два роки роботи український парламент активно застосовував інститут тимчасових слідчих комісій. ТСК - це, нагадаємо, тимчасовий орган парламенту, який створюється з-поміж нардепів для контролю шляхом проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

На цей час в Раді є ТСК з розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу; з перевірки оцінки та стану «Укрзалізниці»; з розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю; з розслідування випадків і причин порушення прав дитини під час децентралізації повноважень з питань охорони дитинства та з розслідування можливих протиправних дій представників влади, які сприяли порушенню державного суверенітету і територіальної цілісності.

Пів року пропрацювала ТСК з розслідування нападів на Катерину Гандзюк і громадських активістів. ТСК з розслідування пожеж і вибухів на складах боєприпасів працювала рік. Стільки ж діяла тимчасова слідча комісія з розслідування можливого порушення законодавства президентом УАФ Андрієм Павелком при будівництві футбольних полів в 2017-2018 роках.

Однак, створення не всіх ТСК знаходило підтримку серед народних депутатів. Наприклад, створити ТСК з питання «вагнерівців» голосів не вистачило. Також парламент відхилив пропозицію «Опозиційної платформи» створити ТСК з розслідування масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.

Олександр Дубінський у 2019 році пропонував створити ТСК з розслідування діяльності керівництва НБУ та Фонду гарантування вкладів у 2014-2019 роках. Але потім депутат сам і відкликав свою постанову.

З квітня 2020-го чекає розгляду питання про створення ТСК з розслідування фактів порушення Конституції та законів мером Одеси Геннадієм Трухановим. У січні цього року було запропоновано створити ТСК для парламентського контролю розслідування фактів, які сприяли окупації Криму.

Які ще тимчасові слідчі комісії працювали, пропонувалися та перебувають на розгляді - про це дізнавайтеся з нашого спеціального матеріалу з інфографікою на сайті.

Економічний паспорт українця

З 1976 року в штаті Аляска (США) існує державний «Перманентний фонд», який керує доходами від видобування нафти в штаті. До Фонду надходить 25% прибутку від обігу нафти, половина доходів через дивіденди розподіляється серед жителів Аляски. Кожен отримує однакову суму, яку може використовувати на свій власний розсуд. Так, наприклад, в 2019-му річна виплата становила 1,6 тисячі доларів, у 2020-му – близько 990 доларів. Отримати виплати можуть громадяни, які живуть на Алясці щонайменше рік і планують надалі мешкати на території штату. Та є ще одна важлива умова – відсутність судимості.

У деяких країнах існують так звані «дитячі депозити». В ОАЕ на новонароджених відкривають депозитні рахунки, на які держава кладе гроші з доходів від нафти та газу. Після досягнення повноліття громадянин отримує вельми солідну суму, яку може використовувати на власний розсуд.

У Кувейті також відкривають банківський рахунок на новонародженого громадянина. Держава нараховує туди близько 3 тисяч доларів, завдяки відсоткам сума поступово зростає. У країні також є «Фонд майбутніх поколінь», куди перераховується 10% доходів держави. Аналогічний фонд є в Норвегії – Державний нафтовий фонд. У нього для «майбутніх поколінь» йдуть надлишкові доходи нафтового сектору.

У Росії за рахунок доходів бюджету від нафтогазового комплексу формується Фонд національного добробуту. Щоправда, він не впливає на майбутні покоління, а є частиною механізму пенсійного забезпечення.

В Україні два роки обговорюють ідею запровадження економічного паспорта українця - механізму, який дозволяв би накопичувати на рахунку дитини частину коштів від реалізації державою природних благ - надр, земель, копалин чи ліцензійних зборів з них, аби дати до повноліття громадянину певний стартовий капітал, можливо у вільне користування, а може й тільки виключно на певні цілі, наприклад освіту.

Про те, як просувається справа з президентською обіцянкою «запровадити економічний паспорт українця» - в нас є окрема розгорнута аналітика на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: