Путін написав статтю про «історичну єдність росіян і українців»: головні тези

Читать на русском
Володимир Путін написав статтю про історичну єдність росіян і українців. Ми виділили головні тези.
Слово і діло

Президент Росії Володимир Путін написав статтю, яка називається «Про історичну єдність росіян і українців». У ній Путін розмірковує про те, що ж пов'язує два народи і чому в останні роки між Україною і Росією «виникла стіна». «Слово і діло» прочитало статтю і виділило головні тези в ній.

«Нещодавно, відповідаючи в ході «Прямої лінії» на запитання про російсько-українські відносини, сказав, що росіяни і українці – один народ, єдине ціле. Ці слова – не данина якійсь кон'юнктурі, поточним політичним обставинам. Говорив про це не раз, це моє переконання. Тому вважаю за необхідне детально викласти свою позицію, поділитися оцінками сьогоднішньої ситуації», – так починається творіння Путіна.

Перша половина його статті – це короткий виклад історії України та Росії з часів Стародавньої Русі і до отримання нашою країною Незалежності. Далі починається роздум про поточний стан справ в Україні та її відносини з Росією. Найцікавіші тези з путінської статті:

  • «Сучасна Україна – цілком і повністю дітище радянської епохи. Ми знаємо і пам'ятаємо, що значною мірою вона створювалася за рахунок історичної Росії. Досить порівняти, які землі возз'єдналися з російською державою в XVII столітті і з якими територіями УРСР вийшла зі складу Радянського Союзу».

  • Путін заявив, що Росія багато зробила, щоб Україна відбулася як незалежна країна. «У важкі 90-ті роки і в новому тисячолітті ми надавали Україні вагому підтримку. У Києві використовують свою «політичну арифметику», але в 1991-2013 роках тільки за рахунок низьких цін на газ Україна заощадила для свого бюджету понад 82 мільярдів доларів».

  • «Україна і Росія десятиліттями, століттями розвивалися як єдина економічна система. Глибині кооперації, яка у нас була 30 років тому, сьогодні могли б позаздрити країни Євросоюзу. Ми є природними, взаємодоповнювальними один одного економічними партнерами».

  • «Досить давно, задовго до 2014 року, США і країни ЄС планомірно і наполегливо підштовхували Україну до того, щоб згорнути, обмежити економічне співробітництво з Росією». Тут Путін пише, що Захід почав «проєкт анти-Росія».

  • Про Революцію гідності в 2013-2014 роках: «Справедливе невдоволення людей, викликане найгострішими соціально-економічними проблемами, помилками, непослідовними діями тодішньої влади, просто цинічно використовували. Західні країни безпосередньо втрутилися у внутрішні справи України, підтримали переворот».

  • «Росіян в Україні змушують не тільки відректися від своїх коренів, від поколінь предків, а й повірити в те, що Росія – їхній ворог». Російський президент стверджує, що йде курс на «насильницьку асиміляцію, на формування етнічно чистої української держави».

  • «Проєкт «анти-Росія» відкинули мільйони жителів України. Кримчани і севастопольці зробили свій історичний вибір. А люди на Південному Сході мирно намагалися відстояти свою позицію. Але їх усіх, включно з дітьми, записали в сепаратисти і терористи».

  • «Росія зробила все, щоб зупинити братовбивство. Були укладені Мінські угоди, які націлені на мирне врегулювання конфлікту в Донбасі. Переконаний, що вони як і раніше не мають альтернативи».

  • «Судячи з усього, і все більше переконуюся в цьому: Києву Донбас просто не потрібен. Чому? Тому що, по-перше, жителі цих регіонів ніколи не приймуть ті порядки, які їм намагалися і намагаються нав'язати силою, блокадою, погрозами».

  • «Західні автори проєкту «анти-Росія» так налаштовують українську політичну систему, щоб змінювалися президенти, депутати, міністри, але була незмінною установка на поділ з Росією, на ворожнечу з нею. Основним передвиборчим гаслом чинного президента було досягнення миру. Він на цьому прийшов до влади. Обіцянки виявилися брехнею».

  • «Ми ніколи не допустимо, щоб наші історичні території і близьких для нас людей, що живуть там, використовували проти Росії».

  • «Росія відкрита для діалогу з Україною і готова обговорювати найскладніші питання. Але нам важливо розуміти, що партнер відстоює свої національні інтереси, а не обслуговує чужі, не є знаряддям в чиїхось руках для боротьби з нами».

  • «Ми з повагою ставимося до української мови і традицій. До прагнення українців бачити свою державу вільною, безпечною, благополучною».

  • «Переконаний, що справжня суверенність України можлива саме в партнерстві з Росією. Наші духовні, людські, цивілізаційні зв'язки формувалися століттями, сягають одних джерел, гартувалися загальними випробуваннями, досягненнями та перемогами».

Повністю статтю можна прочитати тут.

Нагадаємо, 30 червня Володимир Путін заявив, що Володимир Зеленський віддав Україну під «зовнішнє управління».

Крім того, Путін знову повторив, що «українці і росіяни – це один народ». Український президент з ним не погодився.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: