Списання боргів: під арешт потраплять банківські комірки, вміст пустять з молотка – юрист

Читать на русском
Для доступу до заблокованої банківської комірки виконавець повинен мати судове рішення. Просто так розкрити заарештовану комірку не можуть ні банк, ні виконавець
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Автоматичний арешт рахунків боржників, який працює в Україні з 6 липня, може торкнутися не тільки коштів на картах і на банківських рахунках, а й вмісту банківських комірок, якщо такі у боржника є.

Про це повідомляє UBR з посиланням на коментар юриста Ростислава Кравеца.

Для доступу до заблокованої банківської комірки виконавець повинен мати судове рішення. Просто так розкрити заарештовану комірку не можуть ні банк, ні Виконавець. Якщо доступ до комірки блокується, банк ставить до відома про це виконавця, і після цього виконавець йде в суд за дозволом на доступ.

Автоматичне списання боргів із рахунків українців: як це працюєЯкі види боргів та як тепер будуть автоматично списувати з банківських рахунків українців.

Кравець пояснив виданню подальший алгоритм дій. Якщо в комірці у боржника є певні цінності, створюється комісія з представників банку, виконавця, безпосередньо боржника і стягувача. Комірку можна розкрити тільки в їх присутності.

«Якщо там знаходяться кошти, їх перераховують. І тоді виконавець, вже своєю постановою, також накладає на них арешт. Якщо ж активи негрошові, то вони (якщо не вистачає грошей на погашення боргу) заарештовуються і виставляються на аукціон. Правда, перед цим для їх оцінки скличуть експертизу», - пояснив він.

Арештовувати можуть картини, колекції монет, ювелірні вироби й т.д. всі ці активи здаються на відповідальне зберігання, надалі оцінюються експертизою і продаються з аукціону.

Нагадаємо, що з 6 липня в Україні працює автоматичне списання боргів з рахунків українців. Міністерство юстиції України заперечує інформацію про те, що борги за житлово-комунальні послуги або штрафи будуть автоматично списуватися з карт; їх будуть заарештовувати, але списувати не будуть.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: