Україна повинна заплатити за держборгом 10 млрд доларів за 12 місяців – Нацбанк

Читать на русском
Відзначається, що ця сума - понад третина валютних резервів країни, які складають 27,8 млрд доларів
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Протягом 12 місяців Україні належить заплатити за державним боргом тільки у валюті не менше 10 млрд доларів. Гривневий сегмент погашення боргів обійдеться державі в 130 млрд грн.

Про це повідомляється у Звіті про фінансову стабільність Національного банку України (НБУ).

Відзначається, що ця сума - понад третина валютних резервів країни, які складають 27,8 млрд доларів. Піковим місяцем для виплат за держборгом стане вересень 2021 року, коли кредиторам доведеться віддати понад 3 млрд доларів. Тому в НБУ вважають, що Україні треба терміново знімати з паузи співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Який валовий зовнішній борг накопичила Україна та інші державиЯкий валовий зовнішній борг накопичила Україна та інші держави, дивіться в матеріалі Слово і діло.

«Україні вкрай важливо мати постійний доступ до міжнародного фінансування. Програма МВФ для країн, які мають низький рейтинг, є певним страховим полісом і гарантією того, що період виплат буде пройдено гладко, з мінімальними ризиками для макроекономічної та фінансової стабільності», – сказано у звіті.

Нагадаємо, що валовий зовнішній борг України за 2020 рік виріс на 3,951 млрд доларів, досягнувши позначки в 125,69 млрд доларів. Таким чином, розмір Українського державного боргу перевищив показники, що демонструвалися на кінець III кварталу кризового для країни 2015 року (124,03 млрд доларів).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: