Автосписання боргів з банківських карт і рахунків: у Мін'юсті розповіли деталі

Читать на русском
У Мін'юсті нагадали, що факт несплати штрафу або боргів по ЖКГ повинен підтвердити суд. Тільки після цього кошти можна заарештувати - але не списати
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Міністерство юстиції України заперечує інформацію про те, що борги за житлово-комунальні послуги або штрафи будуть автоматично списуватися з карт; їх будуть заарештовувати, але списувати не будуть.

Про це повідомила пресслужба Мін'юсту.

«Заборгували за ЖКГ або не сплатили штраф за перевищення швидкості - кошти на вашому банківському рахунку можуть бути заарештовані в автоматизованому режимі. Але при цьому мова не йде про автоматичне списання коштів», - заявили в Міністерстві.

Автоматичне списання боргів із рахунків українців: як це працюєЯкі види боргів та як тепер будуть автоматично списувати з банківських рахунків українців.

У Мін'юсті нагадали, що факт несплати штрафу або боргів по ЖКГ повинен підтвердити суд. Тільки після цього, якщо боржник не розрахується, його гроші на рахунку можуть заарештувати виконавці. Але вони не можуть заарештувати їх без рішення суду, і вже тим більше не можуть їх списувати - кошти залишаться на рахунку, але використовувати їх він не зуміє.

«Все це можливо тільки в разі відкриття виконавчого провадження», - додали в Міністерстві. При цьому на рахунках, які не потрапили під арешт, можна буде як і раніше використовувати кошти.

Щоб не потрапити в таку ситуацію, в Мін'юсті радять перевіряти наявність боргів на спеціальних платформах:

  • Єдиний реєстр боржників;
  • портал онлайн-Будинок Юстиції;
  • електронний сервіс державних послуг дія;
  • Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

Нагадаємо, що з 6 липня в Україні працює автоматичне списання боргів з рахунків українців. «Слово і Діло» розібралося, за які борги і як будуть списувати кошти з рахунків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: