Списання боргів за комуналку може наполовину підняти тарифи на ЖКП – експерт

Читать на русском
Такі шалені борги сформувалися через тарифну політику уряду та прорахунки законодавчої бази
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Законопроєкт № 3508-д, в якому прописано списання боргів теплокомуненерго і водоканалів, є короткостроковим вирішенням проблем, оскільки ТКЕ і водоканали все одно накопичать борги. Причина - високі ціни на газ і несплата населенням грошей за ЖКП.

Про це повідомляє UBR.ua з посиланням на голову комітету з питань ЖКГ Громадської ради при КМДА Олега Попенка.

«Тарифи вже цього року ще будуть підняті на опалювальний сезон від 30% до 50% залежно від ТКЕ. І надалі формуватиметься база боргів», - заявив експерт.

Попепко зазначив, що українці тільки за тепло і гарячу воду заборгували понад 32 млрд грн. Такі шалені борги сформувалися через тарифну політику уряду і прорахунки законодавчої бази. Так, більша частина ТКЕ затвердила тарифи при ціні в 5 тис. грн за тисячу кубометрів, тоді як реальна ціна - від 7,5 до 8 тисяч гривень.

«ТКЕ будуть змушені й надалі підвищувати вартість тепла і гарячої води для того, щоб покрити свої витрати та проводити хоча б якісь капітальні ремонти», - підкреслив Попенко.

На його думку, спочатку треба заморозити борги населення і розібратися з тим, звідки вони з'явилися, а не огульно списувати їх скопом і проводити взаєморозрахунки. Також справі зниження боргів допоможе модернізація ТКЕ. Але проблему потрібно вирішувати в будь-якому випадку, оскільки в іншому випадку галузь чекає повний колапс.

В Україні продовжують накопичуватися борги населення за комунальні послуги. На кінець травня загальний борг українців за ЖКП склав 79,1 млрд грн. Найбільші борги у громадян за газ, а в середньому кожна українська сім'я винна за ЖКП 5,3 тисячі гривень.

Нагадаємо «Слово і Діло» розібралося, наскільки виправдані діючі тарифи і які перспективи подорожчання на 2022 рік.

А також писали, скільки українці платили за комуналку раніше і яких змін очікувати у 2021 році.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: