Щоб погасити борги по зарплатах, треба спочатку вивести зарплати з тіні – експерт

Читать на русском
Держава повинна вивести зарплати з тіні та при цьому варто переглянути податок - якраз вони і є основна причина того, що роботодавці вважають за краще платити співробітникам «в конвертах»
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Проблема заборгованостей по зарплатах - одна з найбільш актуальних в Україні. Уряд робить певні кроки в цьому напрямку, однак перш ніж гасити борги по зарплатах, треба вивести їх з тіні.

Про це заявила експерт з працевлаштування Валентина Бардадим в ефірі телеканалу «Україна 24».

Заборгованість із зарплати: як змінилася ситуація в регіонах від початку рокуЗаборгованість із зарплати в Україні з початку року зросла на 7,9 відсотка – до 3,38 млрд грн. Найбільший борг із зарплати в Донецькій області.

«Проблема заборгованості та її погашення дуже актуальна в нашій країні. Майже кожен бізнес частково працює в тінь, тобто платить не всю зарплату офіційно, а це великий ризик в першу чергу для співробітника, що його робота не буде повноцінно оцінена. Тут в першу чергу потрібно вивести повністю всі зарплати з тіні, але при цьому держава повинна переглянути всі податки, або зменшити, або дивитися по сфері діяльності та розміру бізнесу», — заявила вона.

Експерт додала, що в такому розрізі важливо приділяти максимальну увагу захисту прав співробітників.

«Також співробітник, на якого буде покладена відповідальність за контроль виплати зарплат, повинен розуміти, що тут не тільки на користь роботодавця повинні бути переваги, але піклуватися і про працівника. Це питання актуальне», - сказала вона.

Нагадаємо, що в Україні станом на 1 травня 2021 року заборгованість з виплати заробітної плати співробітникам підприємств і компаній зросла на 5,4% у порівнянні з 1 квітня 2021 року - до 3567,552 млн гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: